Ga naar Content

Hertelling Bergense stemmen na verzoek PvdA: "Het verschil tussen 1 en 2 zetels is klein"

De stemmen van de Bergense gemeenteraadsverkiezingen worden opnieuw geteld na een verzoek daartoe door de Partij van de Arbeid. "Met het verdelen van de restzetels scheelt het voor de PvdA 14 stemmen tussen één en twee zetels", vertelt fractievoorzitter Peter van Huissteden aan NH Nieuws. "Wij willen graag zeker weten dat er geen fouten zijn gemaakt."

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vanmorgen maakte burgemeester Lars Voskuil de zetelverdeling bekend. In die verdeling wordt allereerst berekend hoeveel 'volle zetels' een partij heeft behaald. De zetels die over zijn, restzetels, worden verdeeld over de partijen. In Bergen waren vijf restzetels te verdelen, waarvan de laatste naar de VVD ging.

Lees ook

Peter van Huissteden zegt: "Wij hebben de berekening van de restzetels ook gemaakt, en daaruit bleek dat het verschil tussen een zetel voor de VVD en eentje voor de PvdA maar veertien stemmen is."

Omdat het verschil zo klein is, heeft hij een hertelling aangevraagd. "Het is het verschil tussen de komende vier jaar in mijn eentje in de raad, of het werk met zijn tweeën doen."

"Als na de hertelling de zetelverdeling hetzelfde blijft, leggen wij ons daar bij neer"

Peter van huissteden (LIjsttrekker PvdA)

Hij vervolgt: "Als het verschil in stemmen vijftig of zestig was, was het voor ons anders geweest." Maar op zo'n verkiezingsavond wordt onder tijdsdruk geteld, zegt Van Huissteden. "Wij zouden het zonde vinden als blijkt dat daardoor fouten zijn gemaakt en dat wij anders kans op een extra zetel hadden."

De PvdA'er benadrukt dat hij hiermee niets wil afdoen aan de uitslag: "Iedereen op het stembureau doet hartstikke zijn best. We willen niet de arbeid en energie die in het tellen gestoken is bagatelliseren en op het moment dat na hertelling de uitslag hetzelfde blijft, leggen wij ons daar natuurlijk bij neer."

De zetelverdeling die vanmorgen bekend werd gemaakt is als volgt:

Ons Dorp - 5
Kies Lokaal - 4
CDA - 3
GroenLinks - 3
VVD - 3
D66 - 2
PvdA - 1
Jezus Leeft - 0

Volgens de burgemeester wordt de uitslag van de hertelling naar alle waarschijnlijkheid morgen bekendgemaakt.

Alkmaar

Ook in Alkmaar werd om een hertelling gevraagd. Daar verzocht Hart voor Vrijheid-lijsttrekker Arjan Gelder om de stemmen te hertellen. Hij gaf aan het 'gevoel' te hebben dat de uitslag van 391 stemmen op zijn partij niet klopt: "We hebben aan heel veel fakkeloptochten deelgenomen en daar zeiden de mensen om ons heen dat ze op ons zouden stemmen."

Gelder vroeg zich ook hardop af wie het tellen van de stemmen heeft gecontroleerd en suggereerde dat er niet genoeg toezicht zou zijn geweest toen de stembiljetten naar het gemeentehuis werden gebracht. Tot slot besprak Gelder de mogelijkheid dat de uitslag was gehackt.

Zijn verzoek werd niet gehonoreerd. Het hacken van de verkiezingen is niet mogelijk, vertelt burgemeester Anja Schouten, omdat het stemmen met papier en potlood gebeurde. Ook is er voldoende toezicht geweest, vertelt Schouten. Het tellen van de stemmen gebeurde door twee personen en ook hebben zij volgens haar genoeg training gehad.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]