Ga naar Content

Stemmers Stede Broec blij met taxichauffeur Jack: "Mij te ver, hoor"

Het CDA komt naar je toe deze verkiezingsdag. Jack Peerdeman uit Lutjebroek is voor één dag taxichauffeur. Het raadslid van CDA Stede Broec brengt stemmers die moeilijk ter been zijn naar de stembus. Maar de actie is niet bedoeld om extra stemmen te winnen. "Ik ben blij dat ik dit kan doen." 

CDA Stede Broec als taxi bij gemeenteraadsverkiezingen - NH Nieuws

Tevreden zit hij in het zonnetje na te genieten van het taxiritje. St. Nicolaas-bewoner Allard Roubos is zojuist thuisgebracht door 'taxichauffeur' Jack en krijgt ook nog eens een kop koffie. Roubos (77 jaar) heeft een verleden als raadslid in Hoorn en loopt moeizaam. Zijn familie woont in Rotterdam. "Die vraag je ook niet zo snel voor zoiets. Ik vind dit een heel erg aardig gebaar. Ik ben heel blij dat ik op deze manier toch heb kunnen stemmen. Dat vind ik heel belangrijk." 

Het idee van de eenmalige taxiservice ontstond spontaan. "Mijn vader woont in verpleegtehuis Rigtershof, is moeilijk ter been en loopt met een rollator. Ik hoorde dat de mobiele stembus deze keer niet reed en zo ontstond het idee. De reacties zijn overweldigend. Ik had niet verwacht het zo druk te hebben." 

Klacht van de SP

De SP probeerde de goedbedoelde actie nog te dwarsbomen door een klacht bij de burgemeester in te dienen. "Te kinderachtig voor woorden", reageert Peerdemann. "Waar hebben we het over? Alsof ik tijdens de ritjes van hooguit een kilometer mensen ga beïnvloeden in hun keuze. Stemmen ze op het CDA, dan is dat fijn. Is dat niet het geval: ook goed."

Op naar weer een ritje - Foto: NH Nieuws/Michiel Baas

Hij vervolgt: "Ik vind het belangrijk dat juiste oudere mensen, die ons land hebben opgebouwd, ook op hun oude dag kunnen stemmen. Daar gaat het mij om. Ik hoop, omdat ik dit nu geef, het op een later moment ook terug te krijgen. Als ik zelf ouder ben."  

'Mij te ver'

De volgende klant wacht. Ook voor mevrouw Schuitemaker - de moeder van Jack - is de service een uitkomst. "Heel goed dat het zo kan. Ik ga niet helemaal naar De Paus lopen, hoor. Dat is mij te ver."

Zijn moeder is weer thuis. De telefoon gaat weer over. De taxichauffeur voor één dag gaat snel op weg naar een volgende klant.  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]