Ga naar Content

Reddingsactie om leeuwen, tijger en jaguar uit Oekraïne op te vangen in Hoenderdaell

Stichting Leeuw is bezig met een reddingsactie om twee leeuwen, een tijger en een jaguar uit Oekraine naar Landgoed Hoenderdaell te krijgen. De dieren stonden al driekwart jaar op een lijst om opgevangen te worden, maar vanwege de oorlog wordt de situatie met de dag nijpender weet Robert Kruijff, directeur van Stichting Leeuw en Landgoed Hoenderdaell. 

Foto: Landgoed Hoenderdaell, foto ter illustratie

"Het is echt verschrikkelijk. We kregen bericht van de mensen uit Oekraïne dat ze nu echt hulp nodig hebben voor de dieren. We zijn met het team gaan zitten en hebben besloten ze hierheen te halen", vertelt Kruijff in het NH Radioprogramma Lunchroom

De verblijven in Hoenderdaell zitten al behoorlijk vol. In oktober vorig jaar maakte het park nog bekend dringend meer geld nodig te hebben om verblijven bij te bouwen. Als de dieren aankomen, zal het dan ook flink passen en meten zijn. "Als het nodig is, moeten de dieren maar omstebeurt naar buiten. Dat is niet ideaal, maar wel veel beter dan de situatie nu in Oekraïne."

"Er komen auto's met onderkoelde en hongerige dieren aan, het is afschuwelijk"

Robert Kruijff

De Poolse dierentuin Zoo Poznań coördineert veel reddingsacties van dieren uit Oekraïne. Daar komen volgens Kruijff regelmatig onderkoelde en hongerige dieren binnen. "Er is geen stroom meer en dus valt de verwarming uit. Niet alleen de dieren zijn onderkoeld en hebben honger. De verzorgers ook. Gisteren is zelfs iemand die een transport begeleidde doodgeschoten. Het is echt afschuwelijk, een enorme ramp."

Al twee weken 'oud en nieuw'

De twee leeuwen, tijger en jaguar die onderweg zijn naar het landgoed, komen uit de buurt van Charkov. Kruijff vermoed dat de dieren angstig aan zullen komen: "Die plek wordt al twee weken gebombardeerd. We weten allemaal hoe dieren zijn tijdens de jaarwisseling als er vuurwerk wordt afgestoken. Voor de dieren daar is het al twee weken 'oud en nieuw'." 

Naast de dieren, heeft het landgoed ook mensen opgevangen. "Mijn broer exporteert smeerolie door heel Europa en had goede contacten in het land. De mensen die we hebben opgevangen hebben ook allemaal hun verhaal. Er is een meisje van 16 die wist te vertellen dat haar klasgenootje met haar gezin is doodgeschoten. Het is een ramp van ongekende proportie", aldus Kruijff. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]