Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Ex-diamantair hoeft niet terug de cel in voor in scène zetten gijzeling

10 maart 2022, 14.15 uur · Aangepast 10 maart 2022, 21.37 uur · Door Celine Sulsters

Diamantair Mischa van Gelder (55) is vandaag veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf, waarvan 3,5 maand voorwaardelijk voor het in scène zetten van zijn eigen gijzeling en beroving eind 2016. De man heeft al 73 dagen in voorarrest gezeten en hoeft dus niet terug de cel in. Wel moet hij nog 240 uur taakstraf uitvoeren. 

Camerabeelden van de nepgijzeling in 2016 - Foto: Politie

Van Gelder moest vijf jaar op het vonnis wachten. De rechter vond dat hij daarom een lagere straf verdiende dan de door het OM geëiste twee jaar, met een half jaar voorwaardelijk. De ex-diamantairvertelde tijdens de zitting emotioneel hoe wanhopig hij zou zijn geweest toen hij de misdaad pleegde. 

De man liet zijn familiebedrijf overvallen door criminelen, die sieraden ter waarde van 4,1 miljoen euro meenamen. Veel meer dan volgens Van Gelder was afgesproken, maar dat ontkent handlanger Danny S. Hij zegt dat de zakenman zelf miljoenen achterhoudt. 'Overvaller' S. hoeft ook niet meer de cel in: hij is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 200 uur taakstraf. 

Van Gelder gaf tijdens de zitting op 24 februari in de rechtbank van Amsterdam toe dat de financiële zorgen die hij destijds had te overzien waren, maar dat hij die in zijn hoofd een stuk groter had gemaakt. "Omdat ik mijn zorgen, angsten en spanningen niet uitte, werden die groter. Als ik er met één iemand over had gepraat, was het niet gebeurd. Ik heb iets verschrikkelijks gedaan", zegt Van Gelder in zijn verklaring. 

Grote gevolgen

De Officier van Justitie wilde de ex-diamantair harder aanpakken, omdat hij zijn familie en medewerkers in haar ogen veel schade heeft toegebracht. "De verdachte heeft enkel oog gehad voor zijn eigen situatie. Van Gelder had op talloze manieren tot inkering kunnen komen, maar heeft dit niet gedaan", aldus de officier. Ze neemt het hem ook kwalijk dat Van Gelder de afgelopen jaren geen baan heeft gezocht om Van Gelder Diamonds terug te kunnen betalen", zei zij voor ze haar eis uitsprak.

Met zijn familie heeft Van Gelder het inmiddels bijgelegd. Zijn kinderen, vrouw en ouders waren bij de zitting aanwezig om hem te steunen. 

Rectificatie

In een eerdere versie van dit verhaal werd onterecht gemeld dat ex-diamantair Mischa van Gelder nog wel 2,5 maand de cel in moet.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]