Ga naar Content

Suzanne maakt haar huis klaar voor Oekraïense vluchtelingen: "Ik zie het als mijn plicht"

Suzanne van Garderen uit Schagen stelt haar huis open voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ze heeft twee van de drie slaapkamers klaargemaakt. "Mijn zoontje kan dan bij mij op de kamer. Het is maar tijdelijk."

Suzanne laat een kamer zien waar ze mensen kan opvangen. "Het is nog niet helemaal af. Ik ben bezig met het klaarmaken van de kamer", zegt ze. Ze wil bijvoorbeeld de gordijnen nog recht hangen.

Suzanne heeft zich aangemeld bij Room for Ukraine en Takecarebnb. Beide platformen matchen vluchtelingen aan iemand die zijn of haar huis openstelt. Ook plaatste ze een oproep op social media. Of er ook echt iemand komt, weet ze nog niet. "Mocht het nodig zijn dan hebben ze in elk geval een plekje."

'Mijn plicht'

Zelf is Suzanne een alleenstaande moeder die woont met haar zoontje van acht. "Ik vind het een fijn idee om, vooral moeder met kind bijvoorbeeld de hulp te bieden die ze nodig hebben", vertelt Suzanne. "Ik zie het bijna als mijn plicht. Als er hier oorlog uitbreekt, dan zou ik ook graag willen dat iemand mij op zou vangen."

Foto:

"Het is absoluut spannend, maar ik ga ervan uit dat het voor hen nog veel spannender is"

suzanne van garderen

Volgens Suzanne is Schagen een fijne plek om iemand op te vangen. "Veel vluchtelingen willen geloof ik naar de grote steden, maar hier heb je een strand dichtbij. En als er een kind komt, kan die zo naar school. We hebben dieren, wat therapeutisch kan werken en er zijn veel kinderen om mee te spelen."

Spannend

Hoe lang de Oekraïners zouden blijven, is niet duidelijk. "Niemand weet hoe lang de oorlog gaat duren. Misschien blijven ze maar vijf dagen, wie weet", zegt Suzanne.

Op de vraag of het niet heel spannend is dat er onbekende mensen bij haar komen wonen, antwoordt ze: "Absoluut. Maar ik ga ervan uit dat het voor hen nog veel spannender is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]