Ga naar Content

Na vogelgriep eindelijk weer kippen in Assendelft: "Dit is een test-koppel"

Het is voor Jan de Wit een mooie dag, want op zijn zorgboerderij zijn na drie maanden eindelijk weer kippen aan het scharrelen. "Dat voelt heel leuk", vertelt Jan enthousiast. De beestjes moeten door de heersende vogelgriep nog wel even binnen blijven. Jan hoopt dat de vaccinatie voor kippen ingevoerd wordt, want zo'n ontruiming als in november, die wil hij niet meer meemaken.

Na vogelgriep eindelijk weer kippen in Assendelft - NH Nieuws

In november moesten bijna 300 kippen en eenden geruimd worden in Assendelft door de vogelgriep. De afgelopen periode was 'apart' en 'confronterend' volgens Jan. "Het is apart dat je zonder die dieren zit. Voornamelijk de periode dat we de klanten teleurstelde dat we geen eieren hadden."

Toch zijn juist die klanten die Jan het meest hebben verrast. "Sponsoracties, zomaar een envelop in de brievenbus." Hij en zijn vrouw vroegen zich dan ook regelmatig af waaraan ze dit verdiende. "Het was ontzettend warm en het gaf ons de extra drive om te zorgen dat zij, de kip, er weer is."

Testen

"Het is niet zomaar makkelijk om nieuwe kippen te krijgen", benadrukt Jan. Als je eerder te maken hebt gehad als bedrijf met de vogelgriep, moet je eerst kippen nemen die vooraf getest zijn op het virus.  

En zo'n koppel vinden, dat was een enorme uitdaging. Want Jan z'n bedrijf is niet groot en veel fokbedrijven haken dan af. "Het voelde heel blij om dan weer gisteren deze kippies te krijgen."

Nog even geduld

Alle liefhebbers van een vers eitje moeten nog wel even wachten. Jan legt uit: "Dit koppel is een test-koppel. Zijn we over drie weken echt vogelgriep vrij, dan is het echt over, dan zijn we weer helemaal gelukkig."

NH Nieuws maakte in november onderstaande reportage. Tekst gaat door onder de video.

Vogelgriep veegt zorgboerderij leeg - NH Nieuws

Niet alleen klanten misten de kippen op de White Ranch, maar ook de medewerkers met zorgbehoefte. Op de zorgboerderij werken onder andere dementerende cliënten en aan hen moest worden uitgelegd wat er met de kippen gebeurd is. "In speciale bakken werden ze meegenomen om vervolgens in Lelystad 'voor destructie' aangeboden te worden."

Kippen vaccineren

Jan wil dit nooit meer meemaken. De angst blijft er wel volgens de Assendelver. Hij hoopt dat het plan om de dieren te vaccineren, dan ook doorgezet wordt. "Het vervelende is dat ze het Europees niet willen", vertelt Jan.

"We zijn een waterrijk land en we gaan er niet vanaf komen. We hebben te maken met trekkende watervogels en die willen, omdat we geen echte winter meer kennen, niet weg. Dus daar moeten we een oplossing voor vinden."

Jan doet daarom een oproep aan het kabinet: "Alsjeblieft, zorg dat Nederland mag gaan inenten, zodat we dit waardeloze virus uit de lucht kunnen krijgen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]