Ga naar Content

Wooncrisis in Haarlemmermeer raakt alle leeftijden: waar ligt de oplossing?

In Haarlemmermeer zijn duizenden mensen op zoek naar een woning. De gemeente heeft de ambitie om voor 2040 minimaal 20.000 woningen te bouwen. Maar waar moeten deze woningen komen? Van leegstaande kantoorpanden tot tijdelijke woningen op een leeg stuk grond: in aanloop naar de verkiezingen geven de fracties aan hoe zij hier invulling aan zouden geven.

Het Pionier-Bols terrein in Nieuw-Vennep wordt omgebouwd tot woonwijk - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Dat er, net als in de rest van het land, sprake is van een tekort aan woningen is een feit. Zo is het aantal woningzoekenden dat tussen 2014 en 2019 op zoek is naar een sociale huurwoning met ruim 8.000 toegenomen. Cijfers over de periode daarna en het aantal mensen dat op zoek is naar een koopwoning of middenhuur zijn niet bekend bij de gemeente. 

Kritische Haarlemmermeerders

Over het handelen van de gemeente de afgelopen vier jaar: bijna 9 van de 10 inwoners vindt dat het gemeentebestuur meer had moeten doen om betaalbare woningen voor starters te realiseren. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête van Kieskompas en NH Nieuws die onlangs door ruim 350 inwoners van de gemeente is ingevuld. 

Alle leeftijden

De wooncrisis in Haarlemmermeer heeft effect op alle leeftijden. Zo woont de 26-jarige Robin Bakker noodgedwongen bij zijn oma in Rijsenhout. Robin is al twee jaar op zoek naar een woning in de regio, maar staat nog steeds met lege handen. Aan de andere kant zijn daar Erika (58) en Mario (60) Reijenga. Het stel woont nu al zo'n 18 jaar in Nieuw-Vennep, maar nu de kinderen uit huis zijn zitten ze eigenlijk met een té groot huis. 

Bekijk in onderstaande video het gesprek met Robin en Erika. Waar lopen ze tegenaan en wat is volgens hen de oplossing?

Tekst gaat verder onder video. 

Wooncrisis H'meer treft alle leeftijden; Waar ligt de oplossing? - NH Nieuws

Volgens de bewoners heeft het college de afgelopen vier jaar onvoldoende slagkracht getoond. Daarom roepen dorpsraden en grondeigenaren het bestuur op tot actie. Zo schrijven grondeigenaren uit de westflank begin januari een manifest. De dorpsraad van Lisserbroek vraagt op hun beurt de plannen van de grondeigenaren, de gemeente en de inwoners van het dorp zelf te combineren. Een reactie van de gemeente bleef tot nu toe uit. 

"Die eerste paal moet gewoon de grond in"

Martijn Schouten, dorpsraad Nieuw-Vennep

Ook de dorpsraad van Nieuw-Vennep is kritisch over de voortgang van het centrum in Nieuw-Vennep. Al ruim twintig jaar wordt er verbetering beloofd over het project 'De Nieuwe Kom', maar verder dan een pdf-bestand komt het gemeentebestuur nog niet. "Die eerste paal moet gewoon de grond in", aldus de voorzitter van de dorpsraad, 3 februari. 

Voor zo'n twintig woningbouwprojecten liggen er plannen, maar waar in een plek als Badhoevedorp al volop gebouwd wordt, moeten sommige projecten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. 

20.000 woningen 

20.000 woningen moeten in 2040 gebouwd zijn in de gemeente Haarlemmermeer. Een flinke opgave. In totaal zijn er nu 3.164 woningen opgeleverd, zijn 10.213 woningen in voorbereiding en voor ruim 8.000 woningen is een potentieel gebied aangewezen. Met deze woningen zou Haarlemmermeer aan de 20.000 zitten. Dat alles blijkt uit de monitor plancapaciteit van de provincie. 

Om in ieder geval aan de minimaal 20.000 woningen te voldoen en een oplossing te vinden voor de woningnood in Haarlemmermeer moet het gemeentebestuur knopen gaan doorhakken wat betreft de locaties. Zo is Nieuw-Vennep West een zogeheten potentiegebied, maar ook de uitbreiding Cruquius en Zwaanshoek zouden een optie zijn. De verdubbeling van Lisserbroek zou volgens de gegevens al in voorbereiding zijn:

Gebieden die de gemeente Haarlemmermeer heeft aangewezen als potentieel:

Omdat deze plannen over een periode van bijna twintig jaar gaan, snakken de inwoners van Haarlemmermeer naar snellere oplossingen. NH Nieuws legde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart fractievoorzitters de volgende stelling voor:

De kans voor nieuwe betaalbare woningen ligt voornamelijk in het gebied buiten de bestaande dorpen. 

Forza Haarlemmermeer: Uitbreiden is goedkoper dan binnen de bebouwde kom bouwen. Eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat betaalbaarheid een relatief begrip is. Duurzaamheidseisen, de stijging van de bouwkosten, de lage rente, het schreeuwende tekort aan woningen en het feit dat de gemeente Haarlemmermeer nauwelijks nog eigen grond heeft om uit te geven maken sturen op betaalbaarheid erg moeilijk. 

CDA: Hoewel wij met de verstedelijkingsstrategie vooral inzetten op verdichting en opvulling van de open plekken binnen dorpen ontkomen we er niet aan om ook woningen te bouwen buiten bestaande dorpen. Wij willen dat dit in balans met de omgeving gebeurd en dat niet ten koste gaat van het open polderlandschap. 

D66: We willen juist graag in onze bestaande dorpen goed betaalbare woningen toevoegen. Inbreiden en verdichten waar het kan. Zodat we ook de groene ruimte tussen onze dorpen blijven behouden. Inzetten op het transformeren van lege kantoorpanden en hoogbouw in de grote kernen dragen hieraan bij.

PvdA: Wij willen betaalbare woningen bouwen, binnen en buiten de bebouwde kom. Hiervoor hebben we veel geld nodig uit Den Haag. Daar werken we hard aan, want goed wonen is een recht. Wij willen geen tijdelijke te kleine hokken bouwen, maar voor iedereen een thuis. We bouwen zo snel mogelijk 2.000 woningen van minder dan 250.000 euro. En voor 2040 35.000 nieuwe woningen, waarvan tenminste 60% betaalbare huur- en koopwoningen.

Belang van Nederland: Woningcorporaties moeten alleen die sociale woningen bouwen waar in Haarlemmermeer behoefte aan is. Sociale woningen worden zo efficiënt en duurzaam mogelijk gebouwd op locaties waar de grond goedkoop is. Als die goedkope grond buiten de dorpen ligt moet de gemeente er aan meewerken om bouwen zo efficiënt en duurzaam  mogelijk te maken.

Een Haarlemmermeer: Creëer een juiste balans tussen natuur en woongebieden en/of woningen zonder dat buitengebied onnodig wordt belast. De polder mag niet volgebouwd worden, er moet bij elk nieuwbouwproject voldoende groen worden aangelegd. Ook bij flats kan men de gevels van groene beplanting voorzien.

HAP: We moeten alle locaties overwegen, verdichting waar dat kan bij OV-knooppunten en bij de bekende nieuwbouwlocaties vooral betaalbaar voor modaal bouwen! En vergeet niet de locaties in de kleinere dorpen: hier moeten vooral appartementen gebouwd worden voor senioren, zodat zij doorstromen uit grotere woningen, waar starters en jonge gezinnen dan terecht kunnen!

Sociaal Rechts Haarlemmermeer: Sociaal Rechts Haarlemmermeer is van mening dat betaalbare woningen overal gebouwd kunnen worden mits er voldoende steun is vanuit de raad en het bestuur. Sociaal Rechts Haarlemmermeer zal zich hier altijd voor inzetten.

VVD: Er zijn ook binnenstedelijk voldoende mogelijkheden voor woningbouw. Enkele voorbeelden zijn woningbouw rondom station Hoofddorp, de bouwontwikkelingen bij de oude Bols toren in Nieuw-Vennep of de transformatie van de oude mavo school in Zwanenburg naar woningbouw.

Christenunie: Er wordt in Haarlemmermeer ook veel gekeken naar herontwikkeling en verdichting van woningbouw binnen de bebouwde kom. Daar ligt voor onze partij de voorkeur. 

GroenLinks: Meer betaalbare woningen bouwen. De kosten van het aanleggen van infrastructuur zijn hoog. In Haarlemmermeer dreigt de rekening daarvan bij de gemeente te komen liggen. Het gaat in de plannen van Haarlemmermeer om het astronomische bedrag van 280 miljoen euro als investering voor de bouw van 20.000 woningen. Deze lasten kan de gemeente niet dragen zonder enorm te snijden in de ondersteuning van inwoners, voorzieningen, onderhoud en groen. Verdichting in bestaande kernen, waar de infrastructuur al aanwezig is, heeft onze voorkeur.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHnieuws.nl/Haarlemmermeer.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]