Ga naar Content

Slachtoffers van huiselijk geweld: "Mensen zijn echt onwetend"

Yumila de Freitas uit Assendelft en Susanne Slikkerveer uit Huizen maakten beiden huiselijk geweld mee. Huiselijk geweld komt zo vaak voor, dat de opvangcentra voor slachtoffers overvol raken. Toch duurt het vaak even voordat slachtoffers überhaupt aankloppen bij hulporganisaties. 

Vrouwen zetten zich in tegen huiselijk geweld - NH Nieuws

Susanne leest verschillende Facebook-reacties hardop voor, die zijn geplaatst onder een eerder nieuwsbericht waarin zij vertelde over huiselijk geweld. 'Bij mij zou dit maar één keer gebeuren', staat er. En: 'lekker voorbeeld voor je kind. Die denkt straks dat hij het ook kan maken'.

"Mensen zijn onwetend", zegt Susanne. "Het is makkelijk oordelen vanachter een scherm." Susanne werd twee jaar lang mishandeld door haar toenmalige vriend. "Het begon met het bepalen van mijn kleding en hij werd boos als ik mijn Whatsapp zonder hem opende. Later kwam het fysieke geweld." Hij gaf elke keer aan dat het hem speet en hij was ook volgens Susanne echt verdrietig als hij weer de fout was ingegaan.

Tekst gaat verder.

Yumila met haar zoon in de speeltuin - Foto: NH Nieuws

Zo begon het ook bij Yumila. Zij was zestien toen ze haar eerste vriendje kreeg, met ook losse handjes, zo bleek. "Je weet niet wat liefde is. En dan komt de eerste klap en dan wordt er al snel beloofd dat het niet meer gebeurt." Maar al snel kwam de volgende klap. "Je houdt van iemand en je blijft erin geloven dat iemand gaat veranderen."

Toen Yumila zwanger bleek te zijn besefte ze zich dat ze niet meer in de situatie wilde blijven. "Ik wilde mijn kind niet in deze wereld zetten." Ze besloot om het kind niet te houden en kon daarna gelukkig zelfstandig uit de situatie komen. Nu heeft ze twee kinderen uit een andere relatie.

Tekst gaat verder.

Lees ook

Zowel Suzanne als Yumila hebben de nare periode met huiselijk geweld om kunnen zetten tot iets moois. Nu helpen ze vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten. Yumila werkt bij stichting Hartvrouwen, Susanne voor 4 Happinezz. Yumila heeft nu twee kinderen van een andere man. "Ik voel mij krachtig en gelukkig en ik zet mijzelf in als ervaringscoach." 

Susanne vindt het belangrijk dat er ook aandacht is voor de plegers, omdat er meestal wel iets achter zit waarom ze agressief gedrag vertonen. "We moeten zonder oordeel, hoe lastig ook, gaan kijken."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.