Ga naar Content

Strand van IJmuiden kerkhof voor zeevogels: "Nog nooit zoiets meegemaakt"

Storm Corrie heeft al anderhalve week geleden haar biezen gepakt, maar de gevolgen van de storm zijn op het strand van IJmuiden nog duidelijk zichtbaar. Althans, Mitchell Rietdijk van de Dierenambulance Velsen gaat er van uit dat de vele verzwakte en dode vogels de erfenis zijn van het noodweer. "Veel zeekoeten hebben hard moeten vechten om te overleven in die zware storm. De meesten hebben het overleefd, maar er zijn er heel veel die het niet hebben gered."

Rietdijk en zijn maatje Dave de Koning van Reddingsteam Zeedieren zijn pas een halfuur op het strand en hebben nu al twintig dode vogels in hun pick-up geladen. "En zo zijn we ook de komende dagen waarschijnlijk nog bezig. Het is echt heftig", zegt De Koning. "Ik ben maar gestopt met tellen."

Tekst gaat verder onder de video 

Strand bezaaid met zeevogels - NH Nieuws / Fred Segaar

Veel vogels zijn aangevreten. Volgens Rietdijk door vossen of honden. Daarom moeten de kadavers zo snel mogelijk worden opgeruimd. "Ze kunnen ziekten overbrengen. Daarnaast is het ook niet zo'n leuk gezicht voor toeristen of dagjesmensen die een wandeling maken." Van olie nauwelijks een spoor in IJmuiden, anders dan op een aantal andere stranden in de buurt.  Rietdijk: "Je ziet wel wát olieresten, maar niet zo extreem als in Zandvoort." 

Terug op de basis zit de klus er nog niet op. Dave en Mitchell gaan naar het Vogelhospitaal in Haarlem. Daar worden de verzwakte zeekoeten opgelapt en normaal gesproken enkele dagen later op het strand weer vrijgelaten. Dave en Mitchel zijn blij dat de klus er opzit, maar de gedachte aan al die dode vogels, stemt ze triest. "Heel erg", zegt Mitchel. "Ik hoop dat het snel ophoudt."       

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]