Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Stinkende en plakkende bolletjes olie aangespoeld op stranden Bloemendaal en Zandvoort

2 februari 2022, 15.02 uur · Aangepast 2 februari 2022, 17.06 uur · Door Michael van der Putten

Op de stranden tussen Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn duizenden zwarte bolletjes aangespoeld. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om stookoliebolletjes. Vooral het strand van Bloemendaal ligt er vol mee. Het is aannemelijk dat storm Corrie er iets mee te maken heeft. 

Oliebolletje op het strand - Michael van der Putten / NH Nieuws

Wandelaar Daan kwam eerder vandaag de bolletjes tegen toen hij zijn hond aan het uitlaten was. "Het zijn er echt duizenden. Vooral bij Bloemendaal liggen er ontzettend veel. Het plakt en het stinkt ook erg."

Rijkswaterstaat heeft een eerste onderzoek verricht naar de herkomst van de zwarte bolletjes. "We hebben kleine bolletjes aangetroffen, het blijkt stookolie te zijn", aldus een woordvoerder. Hij kon niet zeggen of het tijdens storm Corrie stuurloos en beschadigd geraakte schip Julietta D er iets mee te maken heeft. "Of de olie uit dat schip komt, weten we niet. Wel spoelt er meer aan langs de kustlijn, waarschijnlijk door de storm van twee dagen geleden. "

Paraffine

Opvallend is dat even voorbij Zandvoort vandaag ook veel paraffine is aangespoeld op de stranden, zoals je hieronder op de foto kunt zien. 

Tekst loopt door na foto

paraffine - Ruud Cloeck / Reddingsbrigade Bloemendaal

Olie heeft DNA

Mocht de olie uit een schip afkomstig zijn, dan is volgens Ruud Cloeck van de reddingsbrigade in Bloemendaal aan Zee uiteindelijk wel te achterhalen waar het precies vandaan komt. "Olie heeft zijn eigen DNA. Als deze olie dus uit een schip komt, valt altijd te achterhalen uit wélk schip het afkomstig is."

Tekst gaat door onder de foto.

Olie op poot van een hond - Michael van der Putten/NH Media

Vanwege de geringe hoeveelheid zal Rijkswaterstaat de oliebolletjes niet opruimen. "Wij komen alleen in actie als er meer dan 5 kuub aan afval zou liggen. Dit is minder en dus is het aan de gemeente Bloemendaal en Zandvoort om het op te ruimen." De gemeente Zandvoort laat weten dat snel te zullen gaan doen.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]