Ga naar Content

Texels Kamerlid Gijs van Dijk stapt op na beschuldigingen van ongepast gedrag

Het Texelse Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat heeft hij besloten nadat verschillende vrouwen hem hebben beschuldigd van ongeoorloofd gedrag, zo meldt de NOS. Hij zou ze hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil.

Foto:

Een van de vrouwen stapte naar de politie en diende een klacht in bij de partij. Die klacht werd aanvankelijk ongegrond verklaard.

"In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest", zegt Gijs van Dijk nu in een verklaring. "Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden." Hij stelt zijn zetel ter beschikking.

Handtastelijkheden

Zeker drie vrouwen, onder wie twee partijgenoten, hebben een klacht tegen Van Dijk ingediend. Cornelia Klaster was de eerste, zij beschuldigde hem in 2019 van handtastelijkheden, terwijl ze duidelijk had gemaakt daar niet van gediend te zijn.

Er zijn volgens haar verschillende incidenten geweest, maar haar klachten zijn naar eigen zeggen nooit serieus behandeld door de partij. Uiteindelijk werden ze ongegrond verklaard en Klaster werd, nadat ze haar relaas deelde op sociale media, geroyeerd als lid.

Gijs van Dijk is 41 jaar, woont op Texel en zat sinds 2017 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Hij werd vorig jaar herkozen als Kamerlid. Van Dijk staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ook op de kandidatenlijst van de PvdA-fractie op Texel.

PvdA Texel laat weten dat Van Dijk ook op Texel alle politieke activiteiten, zoals voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen, neerlegt. De kieslijst is al vastgesteld, zodat Van Dijk (die op Texel op de 14de plek staat) daar niet meer af kan worden gehaald.

Naast Klaster hebben zich nog twee vrouwen gemeld. Een van hen, Ellen Geist, zegt ook van Van Dijk een 'zeer innige knuffel' te hebben gekregen 'waarbij hij mij ongewoon stevig tegen zich aandrukte en vasthield. Ik was aangeslagen. Het voelde ongemakkelijk, niet passend.'

Zij vindt dat de zaak van Cornelia Klaster opnieuw moet worden bekeken. Dat wil ook Katinka Simonse, beter bekend als kunstenares Tinkebell. Ze is een ex van Van Dijk en heeft gisteren een officiële klacht tegen hem en de gang van zaken rond Klaster ingediend bij de PvdA.

Onafhankelijk

De partij laat nu weten dat er naar de klachten onafhankelijk, extern onderzoek zal worden gedaan. "Om dat onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie", laat Van Dijk weten.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]