Ga naar Content

Provincie helpt gemeenten bij voorkomen wateroverlast en droogte

Steeds meer gemeenten krijgen te maken met de effecten van klimaatverandering. Provincie Noord-Holland trekt daarom bijna een miljoen euro subsidie uit om gemeenten te helpen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Purmerend krijgt daarvan 200.000 euro om het Stadhuisplein en Kooimanpark te vergroenen.

Foto: NH Nieuws/Maaike Polder

Hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen: de klimaatcrisis wordt steeds voelbaarder. Groene projecten in acht Noord-Hollandse plaatsen zijn de eerste stappen om bewoners te beschermen. Niet alleen bestrijden de projecten de gevolgen, ze dragen ook bij aan een gezonder klimaat. 

Klimaatbestendig maken

Het grootste gedeelte van de subsidie gaat naar Purmerend. De provincie wilt hier onder andere het Kooimanpark klimaatbestendig maken. Het dak van de nieuwe parkeergarage onder het stadhuisplein wordt zo ingericht dat water beter kan worden opgevangen en het minder heet wordt. "Voor een prettige leefomgeving is het belangrijk dat er een balans is in steen en groen. Dit is nog eens extra belangrijk voor een stad die een grote woningbouwopgave heeft", legt Eveline Tijmstra, wethouder in gemeente Purmerend uit. 

Want ook in Purmerend merken ze volgens Tijmstra de gevolgen. "Door meer hittegolven is het in de stad ook warmer dan in de buitengebieden. Ook koelt het ’s avond minder af. Ook de droogte van 2018 was heel duidelijk zichtbaar in de stad. Daarnaast neemt de buienintensiteit toe."

"Het leidt ook tot een mooie en groene leefomgeving voor Purmerenders"

Eveline Tijmstra, wethouder

Maar ook andere gemeenten in Noord-Holland krijgen hulp door middel van meer groen en betere waterafvoer. Zo worden in de polder in Dijk en Waard maatregelen getroffen om overvloedige regen aan te kunnen, zodat het stationsgebied, woonkernen en landbouw in deze polder minder wateroverlast krijgen. Ook is er extra water als het lang droog is.

In Alkmaar wordt de Laat in de binnenstad heringericht. Er komen meer bomen en beplanting, en fonteinen moeten zorgen voor een afname van wateroverlast en hitte. In Beverwijk wordt gewerkt aan een groter oppervlak aan waterberging en natuurvriendelijke oevers in park Overbos.

Noord-Holland klimaatbestendig

Het uiteindelijke doel van de subsidie is om voorbereid te zijn op klimaatverandering: klimaatadaptatie. De provincie doet dit niet alleen. Ze werken nauw samen met onder andere gemeenten, waterschappen en het Rijk, want klimaatadaptatie is een opgave van en voor iedereen.

In Purmerend zijn ze in ieder geval erg blij met de steun. "Hierdoor kunnen we een goede start met de maatregelen treffen op deze mooie plekken in de stad. Niet alleen zijn we zo op deze locaties beter voorbereid op het veranderende klimaat. Het leidt ook tot een mooie en groene leefomgeving voor Purmerenders en bezoekers", aldus Tijmstra.

Een overzicht van alle projecten:

  • Voor herinrichting van de Laat in Alkmaar stelt de provincie 100.000 euro beschikbaar.
  • De Rivierenbuurt in Amsterdam krijg 100.000 euro om twee systemen aan te leggen die regenwater kunnen zuiveren. Zo kan het water beter worden opgevangen.
  • Beverwijk krijgt 100.000 euro voor het aanpassen van Park Overbos.
  • Den Helder ontvangt 100.000 euro voor een herinrichting van de Oostslootbuurt. Hier komt meer groen en een betere waterafvoer- en opvang.
  • De polder Heerhugowaard wordt klimaatbestendig gemaakt. Hiervoor ontvangt Dijk en Waard 100.000 euro.
  • Voor het aanpassen van het Jac. P. Thijsseplein in Hilversum is 100.000 euro beschikbaar.
  • Meerdere wegen in Laren worden aangepast om regenwater beter op te vangen. Ook hiervoor is 100.000 euro subsidie. 
  • Purmerend krijgt 200.000 euro voor het klimaatbestendig maken van het Kooimanpark.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.