Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Bezorger demonstreert tegen Thuisbezorgd: "Ben ontslagen omdat ik kritiek uitte"

30 januari 2022, 09.00 uur · Aangepast 30 januari 2022, 16.27 uur · Door Hedwig Goudsmit & Melle Bos

Ömür Sönmez is bezorger bij thuisbezorgd en oprichter van Radical Riders, een vakbond voor maaltijdbezorgers. Een kritisch artikel kostte hem zijn baan bij Thuisbezorgd. Gisteren demonstreerde hij in Amsterdam tegen deze gang van zaken.

Ömür Sönmez demonstreert tegen Thuisbezorgd - NH Nieuws

In de video is te horen dat Thuisbezorgd niet bereikbaar was om te reageren. Inmiddels heeft NH Nieuws een reactie van Thuisbezorgd ontvangen:

"Thuisbezorgd.nl heeft goed werkgeverschap hoog in het vaandel staan, dat is één van onze basisuitgangspunten en wij herkennen ons niet in het beeld dat hier geschetst wordt. Onze bezorgers zijn het hart van onze organisatie en wij vinden het belangrijk om een open dialoog te hebben met de bezorgers over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Dit doen we al jaren in binnen- en buitenland en we gaan ook geregeld in gesprek met soortgelijke initiatieven zoals Radical Riders."

Vandaag is Ömür's laatste dag als maaltijdbezorger en hij sluit zijn loopbaan af met een demonstratie tegen zijn werkgever. Vorige maand plaatste Ömür een kritisch artikel over de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf op de website van de vakbond Radical Riders. "Daarom werd mijn contract niet verlengd", vertelt hij aan NH Nieuws.

Kapotte remmen

Ömür had verschillende punten van kritiek op het bedrijf in zijn artikel. Zo zouden er vaak geen wc-brillen bij de toiletten zijn, zijn er geen pauzes, de lonen zijn te laag en de fietsen zijn te gevaarlijk. "Je moet altijd door drie fietsen heengaan voordat je een fiets vind met een werkende rem", licht hij toe. 

"Er is laatst een fietskoerier in Amsterdam aangereden omdat zijn remmen het niet deden", vertelt een collega van Ömür. "Dat soort dingen zijn onacceptabel en daar maken wij ons hard voor."

'Je ligt er gewoon uit'

De groep heeft zich verzameld voor een zogenoemde 'hub' van Thuisbezorgd, dit is een centrale ontmoetingsplaats voor de werkende bezorgers. "Thuisbezorgd heeft al vaker geweigerd om het gesprek aan te gaan", vertelt een andere collega. "Berichten worden verwijderd, je wordt gekort op je uren en in het geval van Ömür lig je er gewoon uit."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.