Ga naar Content

Flitskoerier nieuwe trend in thuisbezorgersland: handig, maar hoe veilig is het in het verkeer?

WC-papier vergeten? Geen nood, want binnen tien minuten zijn de vergeten boodschappen bij je thuisbezorgd. Heel handig, en gezien het stijgende aantal aanbieders is er veel vraag naar. Lector logistiek Walther Ploos van Amstel maakt zich echter zorgen over de haast die de koeriers met zich meebrengen en pleit voor een speciaal rijbewijs voor bezorgers.

"Pizza, die snel in de oven kan, biertjes en 's ochtends ontbijtjes." Flitsbezorger Rolf Schreurder van de relatief nieuwe boodschappenservice Gorillas bezorgt in delen van de stad. Voor een bedrag van 1.80 euro  staan de bestelde boodschappen binnen tien minuten bij je thuis.

De flitskoeriers zijn een succes. Er zijn al drie aanbieders in de stad en meerdere partijen overwegen om flitskoeriers aan te gaan bieden.    

"We krijgen een categorie jongeren op een e-bike of e-scooter, die gehaast door de stad gaat"

Walther Ploos van Amstel - Lector logistiek HVA

"Het is op zich een goede ontwikkeling", zegt Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek van de HvA. "Dingen aanbieden waar de consument klaarblijkelijk om vraagt." 

De opkomende vraag van de consument heeft echter ook een keerzijde volgens de logisitiekexpert. "We krijgen een categorie jongeren op een e-bike of scooter, die gehaast door de stad gaat, want die moeten binnen 6 tot 10 minuten bij een klant zijn."

Regiomanager Dennis Klomps van Gorillas geeft aan dat het bedrijf hier rekening mee houdt. "Kijk snelheid is belangrijk, maar veiligheid is nog belangrijker." Koerier Rolf beaamt dat. "We zullen geen onnodige risco's nemen in bijvoorbeeld het verkeer om nog ergens een minuutje af te kunnen snoepen." 

Toch pleit Ploos van Amstel voor een speciaal bezorgrijbewijs. "Waarom niet? Ik denk ook dat dit op termijn geëist gaat worden van de mensen die deze jongeren in dienst nemen en door verzekeraars. Want bij ieder ongeval liggen de lasten uiteindelijk bij de maatschappij." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]