Ga naar Content

Na tegenhouden Joodse struikelstenen betaalt gemeente Amstelveen er nu 42

De Gemeente Amstelveen gaat subsidie verlenen voor het plaatsen van 42 struikelstenen ter nagedachtenis aan Joodse oorlogsslachtoffers. De gemeente heeft iets goed te maken. Het weigeren van eerdere aanvragen voor het plaatsen van struikelstenen leidde tot woede bij nabestaanden.

De struikelstenen, ofwel Stolpersteine, worden op het trottoir voor huizen geplaatst waar nazi-slachtoffers hebben gewoond. Het individuele herdenkingsteken bestaat uit een steen met een messingplaatje waarop de geboorte- en overlijdensgegevens van de slachtoffers zijn gegraveerd.

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto: NH Nieuws

Het bijzondere aan de aanvraag voor de 42 herdenkingsstenen is dat het in dit geval gaat om slachtoffers zonder nabestaanden. De initiatiefnemer is de in Amstelveen opgegroeide arts Linda Dekhuijzen. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar de afkomst van de slachtoffers. Dekhuijzen hoopt dat er meer aanvragen worden gedaan, zodat alle 166 Joodse oorlogsslachtoffers er straks één hebben. 

Ophef

Eerder wilde Ronald Vecht al een gedenkteken voor de ouders en oma van Fred Ashner. Namens Ashner heeft hij aanvragen gedaan voor drie struikelstenen, om te plaatsen voor het voormalig ouderlijk huis van Ashner, 90 jaar oud en overlever van de Holocaust. Burgemeester Poppens wees zijn aanvraag destijds twee keer af, maar na ophef over dit besluit gaf de burgemeester groen licht. 

De 42 struikelstenen komen in de wijken Elsrijk en Randwijck. De slachtoffers hebben daar gewoond of in die tijd op school gezeten. Volgens wethouder Herbert Raat zijn er ook een hoop struikelstenen aangevraagd voor oorlogsslachtoffers die wel nabestaanden hebben. Die zijn nog niet geplaatst, omdat de levertijd best lang is. 

Lees ook

In 2015 koos Amstelveen er voor om alle 166 omgekomen Amstelveense Joden juist gezamenlijk te herdenken op een centrale plek. Daarom is het Joods Herdenkingsmonument opgericht met alle namen van de omgekomen slachtoffers. De mogelijkheid om individueel te herdenken, door het plaatsen van een struikelsteen, komt er nu dus ook.

Dekhuijzen heeft samen met Stichting Stolpersteine onderzoek gedaan naar de 166 Amstelveense oorlogsslachtoffers. Onder hen bevinden zich 25 kinderen: 12 in de basisschoolleeftijd en 13 in de middelbare schoolleeftijd. De gemeente heeft ook onderzoek laten doen naar Amstelveense slachtoffers onder de Roma, Sinti en LHBTIQ+-gemeenschap, maar deze zijn er niet.

De gemeente wil het plaatsen van de stenen in samenwerking met schoolkinderen gaan verzorgen. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]