Ga naar Content

Scherpe kritiek op communicatie Stadsverwarming Purmerend: "Welke communicatie?"

De gemoederen over de hogere prijzen van de Stadsverwarming Purmerend (SVP) zijn nog niet gedaald. Twee en een halve week geleden kregen de Purmerenders die daarop zijn aangesloten te horen dat ze flink meer moesten gaan betalen voor hun energie. Raadslid Bart van Elden van de lokale VVD en commissielid Marcel Tang van de lokale PVV kraken de communicatie van de SVP.

Foto: NH Nieuws

Op 31 december krijgen de klanten van de SVP een mail binnen over de tarieven. Daarin wordt gerept over hogere prijzen, maar omdat de SVP niet compleet van aardgas afhankelijk is zijn ze lager dan bij andere energieaanbieders. Pas op 15 januari wordt het voor de Purmerenders duidelijk dat het wel degelijk menens is: op de Facebookpagina 'Stadsverwarming Purmerend klachten dossier' melden zich duizenden mensen (de teller staat nu op meer dan 3.000). Geschrokken vergelijken ze de prijzen, de ene is nog duurder uit dan de ander. Een lawaaidemonstratie volgt. 

Rauw op het dak

Marcel Tang - commissielid van de lokale PVV - vindt dat de mensen van tevoren gewaarschuwd hadden moeten worden: "Mensen komen nu ‘s ochtends uit bed, doen hun mail open en krijgen opeens te horen dat ze heel veel meer moeten betalen." Raadslid Bart van Elden van de lokale VVD kreeg ook zo’n melding: "Ik had wel wat aan zien komen, maar dit viel me wel rauw op mijn dak."

Beiden stelden vragen aan het college, want de gemeente is honderd procent aandeelhouder van de SVP. De antwoorden die de wethouder vrijdag stuurde naar de lokale VVD en PVV leidde tot tevredenheid bij Van Elden en tot nog meer vragen bij Tang.

Bekijk in de video waarom. Tekst loopt hieronder door.

Scherpe kritiek op communicatie Stadsverwarming Purmerend - NH Nieuws

Tang (PVV) kondigt meer vragen aan voor de wethouder. "We gaan er mee door en we blijven vragen stellen. De antwoorden die we hebben gekregen roepen alleen maar meer vragen op. Ik wilde de jaarverslagen en een organigram (organisatieschema, red.) van de SVP, maar dat schijnt een probleem te zijn." Over de communicatie vanuit de SVP naar buiten toe is hij vernietigend: "Welke communicatie?"

Van Elden (VVD) vindt ook dat er nog het nodige werk is bij de SVP. Hij maakt een vergelijking met een andere grote energieaanbieder. "In de loop van december waarschuwden die al: let op mensen, de prijzen gaan omhoog." Eind december kwamen de daadwerkelijke tarieven voorbij. "Met allerlei animaties, goede uitleg en filmpjes. Nog steeds geen goed nieuws, maar het was wel te begrijpen waar het om draaide."

Tekst loopt door onder de foto.

Bart van Elden, raadslid VVD Purmerend - Foto: NH Nieuws

Compensatie

Als die uitleg er is verwacht Van Elden dat meer mensen gerustgesteld zijn: "Als je alles doorrekent is het nog steeds een flinke stijging, maar dan zie je het wel in perspectief met de compensatie. Ook de mensen met de allerlaagste inkomens krijgen nog een compensatie die door de gemeente betaald wordt, dat kan oplopen tot vierhonderd euro op jaarbasis. Dus er is compensatie, maar het blijft zuur dat je er zoveel geld voor moet betalen."

Reactie SVP blijft uit

Sinds maandag 10 januari heeft NH Nieuws vele malen geprobeerd commentaar te krijgen van Stadsverwarming Purmerend. Die is er - ook op dit verhaal - niet gekomen. Inmiddels staat er wel een afspraak voor een 'persdag' komende donderdag met SVP-directeur Gijs de Man en wethouder Harry Rotgans.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]