Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Schermer zorgboerderij ontkomt net aan vogelgriep: "Verschrikkelijk voor onze lieve buurman"

24 januari 2022, 18.03 uur · Aangepast 24 januari 2022, 20.22 uur · Door Maaike Polder

Met een treurig gezicht staan Toon en Marijke Klinkhamer te kijken naar de mannen in gele pakken die een paar honderd meter verderop de stal ingaan. Zo'n 150.000 kuikens worden op dit moment bij hun buurman Grootschermer vergast. "Twee keer getroffen, zulke goede lieve mensen. Ik heb er geen woorden voor."

Gisteren werd de vogelgriep ontdekt: de tweede keer in een paar maanden tijd. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de hele dag bezig geweest met het ruimen en zal daar morgen ook nog mee bezig zijn. 

De buren komen met de schrik vrij: zij besloten na de uitbraak in oktober even te stoppen met pluimvee. "Het is altijd even schrikken, maar we hebben vandaag bezoek gehad van de NVWA en alles is veilig. En ook onze cliënten van de zorgboerderij zijn dus veilig!"

Bekijk de reportage met een interview met Marijke Klinkhamer. Tekst gaat daaronder door.

Bekijk de reportage over de getroffen pluimveehouder in Grootschermer - NH Nieuws

In een straal van 10 kilometer rondom de pluimveehouderij geldt een vervoersverbod: voedingsmiddelen voor pluimvee, pluimvee en mest mag dan niet vervoerd worden. Het is nog niet duidelijk tot wanneer. 

'Doe iets aan ganzenoverpopulatie'

De oorzaak van de nieuwe uitbraak ligt, zoals vorige keer ook al werd beweerd, volgens de velen bij de overpopulatie van de gans. "Als je hier 's ochtends vroeg komt, zie je er duizenden", aldus Klinkhamer.

Ze vindt dat er iets aan moet worden gedaan. "Pluimveeboeren zijn de schoonste boeren. Mijn buurman is de schoonste boer die ik ooit heb gezien. En dan krijg je dit."

NH Nieuws bracht vorige week een paar verhalen over een zorgboerderij in Grootschermer waar een groep dode Schotse Hooglanders is gevonden. De boerderij in bovenstaande reportage is een andere zorgboerderij. Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected].

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]