Ga naar Content

Wéér vogelgriep bij pluimveehouder in Grootschermer, nu 170.000 kuikens geruimd

Bij een pluimveeboerderij in Grootschermer is opnieuw vogelgriep geconstateerd. In oktober werden op hetzelfde erf 107.000 kuikens geruimd en nu is het in de andere stal raak. 170.000 dieren worden vandaag en morgen geruimd en er geldt een vervoersverbod in een straal van tien kilometer.

Foto: Inter Visual Studio

Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt bevestigd door de betreffende pluimveehouder. Er ligt één pluimveehouder binnen een afstand van tien kilometer.

Binnen de straal van 1 kilometer ligt alleen een zorgboerderij, waar normaal ook pluimvee wordt gehouden. Dit is de naaste buurman die tot zijn grote opluchting na de vorige vogelgriepuitbraak géén nieuwe kuikens meer heeft genomen. 

"Ik heb ze laten uitgroeien en nu zijn de stallen leeg. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk", vertelt hij tegen NH Nieuws. Hij is wel flink geschrokken van de nieuwe uitbraak en vindt het vooral heel erg voor zijn buurman. "Hij heeft echt heel lang gewacht met het opnieuw houden van de dieren, maar toen ik gisteren een arts bij de buren zag staan, dacht ik: dit is niet goed."

Ganzen

De getroffen houder wil niet uitgebreid reageren tegen NH Nieuws. Wel meldt hij dus dat het dit maal gaat om een uitbraak in de andere stal dan de vorige keer en dat hij denkt dat de griep is binnengedrongen door de ganzen rondom zijn erf

De komende dagen worden bij de getroffen pluimveehouder 170.000 kuikens geruimd. Binnen een straal van 10 kilometer ligt nog één ander pluimveebedrijf. Voor de gehele zone geldt een vervoersverbod. 

Tekst gaat verder na de foto

Foto:

De eigenaar van de zorgboerderij zegt dat hij een tweede keer vogelgriep binnen een paar maanden tijd nog nooit heeft meegemaakt. "Dit is wel heel bijzonder. Volgens mij is dit nog nooit gebeurd."

Hoewel hij op dit moment dus géén pluimvee zegt te hebben , staat de zorgboerderij wel onder toezicht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt vandaag checken of er echt geen kuikens zijn.

Lees hier het uitgebreide verhaal van de vorige keer