Ga naar Content

Verkade's bloemenmeisje staat dagelijks tussen de scooters: "Ondankbaar naar de maker"

Haarlemmer Ad Timmers wil dat het beeld 'Bloemenmeisje' van de in 2020 overleden beeldend kunstenaar Kees Verkade zo snel mogelijk naar de Grote Markt verhuist. Het beeld staat al jaren op Het Verwulft, maar is nu nauwelijks nog te bewonderen tussen alle gestalde scooters en fietsen. "Het is een verschrikkelijk ontsierend gezicht", zegt Timmers tegen Haarlem105.

Het Bloemenmeisje van Kees Verkade tussen de scooters - Foto: Bas van der Schuit

Het beeldje stelt een Haarlems bloemenmeisje voor, dat een bloemetje opspelt bij een voorbijganger. Een eerbetoon aan de Haarlemse bloemenmeisjes, die jaarlijks onderdeel uitmaken van het Bloemencorso. 

In 1979 kwam het beeld op het Stationsplein te staan, bij het VVV-kantoor. Later verhuisde de VVV naar Het Verwulft en het bronzen bloemenmeisje verhuisde mee. Inmiddels zit het VVV-kantoor aan de Grote Markt, maar het bloemenmeisje staat nog steeds op Het Verwulft. 

Tekst loopt door na foto

'Bloemenmeisje ' van Kees Verkade op Het Verwulft - Foto: Bas van der Schuit

Verhuizen naar de Grote Markt

"Er staan nu scooters, fietsen en tafels omheen. Het is heel ondankbaar, heel vervelend ten aanzien van de maker", aldus Timmers. "Het ziet er niet uit." Hij hoopt dat iemand van de gemeente of Haarlem Marketing zo snel mogelijk het beeldje komt ophalen en naar de Grote Markt brengt. Dan moet het volgens de Haarlemmer ook bij het VVV-kantoor komen te staan. 

Caroline Weill-Cupin, manager van VVV Haarlem, reageert enthousiast op het voorstel van Timmers. "Het is een ontzettend leuk idee, maar wij gaan niet over de verplaatsing, dat is aan de gemeente." 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het probleem niet zozeer bij de positie van het beeld ligt, maar eerder bij de rommelige stalling van de scooters en fietsen. De afdeling handhaving gaat binnenkort op Het Verwulft kijken of daar iets aan gedaan kan worden. "Zodat het beeld weer voor iedereen goed zichtbaar wordt", aldus de woordvoerder. 

Kijk hieronder naar het interview met Ad Timmers bij onze mediapartner Haarlem 105:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook