Ga naar Content

Laatste beeld Verkade (1941-2020) onthuld: eerbetoon aan zorgpersoneel in coronatijd

Het door Kees Verkade (1941-2020) ontworpen standbeeld ter nagedachtenis aan corona-slachtoffers en ter ere van zorgmedewerkers is gisteren onthuld. Niet in Verkades geboortestad Haarlem, maar in het Noord-Brabantse Oisterwijk.  

Onthulling standbeeld Verkade ter ere van zorgmedewerkers - Foto: RVD

Kort voordat Verkade eind vorig jaar in zijn woonplaats Monaco overleed, legde hij de laatste hand aan het werk. Vandaag werd het bronzen beeld met de naam 'Salutifera Unitas' door prinses Margriet onthuld in een natuurgebied bij Oisterwijk.

Lees ook

Het beeld is betaald met geld dat de Stichting Dank Helden van de Zorg heeft ingezameld. Voor de onthulling, waar ook demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij aanwezig was, was uit iedere provincie een afvaardiging zorgmedewerkers uit ziekenhuizen en verzorgingshuizen uitgenodigd. Prinses Margriet ging met een aantal van hen in gesprek. 

Artikel gaat door onder Facebook-post .

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het standbeeld toont een naakte man en vrouw die twee duiven laten opvliegen. Het verbeeldt 'een afscheid van een moeilijke periode en een opening naar een nieuwe toekomst in vrijheid', zoals het Koninklijk Huis het omschrijft

De komende weken ontvangen alle circa drieduizend zorginstellingen in Nederland een afbeelding van het standbeeld. De plek van het standbeeld wordt ook een gedenkplek voor nabestaanden van mensen die aan corona zijn overleden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]