Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Stedelijk Museum Alkmaar sluit deuren na tweede waarschuwing van handhavers

19 januari 2022, 14.25 uur · Aangepast 19 januari 2022, 17.58 uur · Door Redactie

Het Stedelijk Museum was vandaag geopend als 'sportschool' om te demonstreren tegen de langere sluiting van de cultuursector. Om een boete te voorkomen, besloot de directeur na twee waarschuwingen  het museum te sluiten. Ook theater De Vest opende uit protest, maar moest de actie binnen een uur stoppen.

Sporten in Stedelijk museum Alkmaar - NH Nieuws

Vlak na de opening kreeg het Stedelijk Museum een eerste waarschuwing van de gemeente en kort daarop volgde de tweede waarschuwing.  

Een derde waarschuwing betekent een geldboete voor het museum en dus besloot directeur Patrick van Mil de deuren te sluiten. In totaal is het museum ongeveer niet veel langer dan een uur open geweest.

De directeur van het Museum Patrick Mil meldt teleurgesteld “het is jammer, maar de actie is niet bedoeld om tegen het gezag in te gaan, maar om aan politiek Den Haag en onze bezoekers te laten zien dat wij open kunnen en dat ook graag willen”

In het museum konden belangstellenden een sportles volgen van theatermakers. Een mondkapje en geldige QR-code waren verplicht om naar binnen te komen. Drukte bleef uit.

Theater De Vest

Ook theater De Vest brak 'Kapsalon Theater', een landelijk initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge, vervroegd af.

In de Grote Zaal zouden vanaf 14.00 uur cabaretier Luuk Ransijn, cabaretier Lonneke Dort en gitarist Mart Hillen optreden. De actie werd binnen een uur stilgelegd na een waarschuwing van handhaving.

Reactie gemeente Alkmaar:

In een reactie laat gemeente Alkmaar weten dat de handhaving bij het protest van vandaag hetzelfde is verlopen als bij het protest van de horeca van afgelopen zaterdag. "Eerst zijn we met de mensen in gesprek gegaan. Daarna hebben we dit nogmaals gedaan en is er een waarschuwing uitgedeeld waarop de betrokkenen besloten om hun actie te beëindigen."

Dat het protest van vandaag korter duurde dan dat van de horeca komt volgens de gemeente doordat er bij het horecaprotest veel meer ondernemers meededen en de locaties verder uit elkaar lagen. "Misschien geeft het qua tijd een scheef beeld", aldus de gemeente. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]