Brandweercommandant Tijs van Lieshout maakt zich zorgen. Meer dan een zesde van zijn korps zit op het moment thuis vanwege corona, reguliere ziekte of quarantaine. "Dit moet niet te lang duren, dat houden we niet vol."
"Op dit moment hebben we in het korps van Amsterdam-Amstelland een ziekteverzuim van zeventien procent", zegt Van Lieshout. "Normaal gesproken hebben we, wat ook al hoog is, tien procent." En dat zorgt ervoor dat de brandweer nu al de nodige maatregelen moet nemen om alle wagens te kunnen bemannen.
"Wat we doen is mensen terughalen en mensen extra laten komen voor overwerk. We schuiven ook met diensten zodat we de roosters kunnen vullen, we vragen vrijwilligers om extra diensten te komen draaien en als laatste redmiddel hebben we een afschaaltabel. Dat betekent dat we eerst ondersteunende voertuigen uit dienst nemen en als laatste kunnen we kijken of we beroepskazernes tijdelijk moeten sluiten."
"Het aantal afwezige medewerkers wegens ziekte of quarantaine neemt de afgelopen weken weer toe"
Meer instanties hebben met het probleem te maken. Zo laat het GVB weten al op een ziekteverzuim van acht procent te zitten en bij zorgorganisatie Cordaan is dat nog meer. "Het aantal afwezige medewerkers wegens ziekte of quarantaine neemt de afgelopen weken weer toe, tot ongeveer 9,5 procent in de afgelopen week", zegt een woordvoerder van Cordaan. "We houden er wel rekening mee dat dit de komende weken door de opkomst van de omikron-variant kan toenemen."
Aangescherpte quarantaineregels
En daarmee is direct de meest waarschijnlijke oorzaak van de toename genoemd. Onlangs werden de quarantaineregels aangescherpt, zo moet iemand die in nauw contact is geweest met een besmet persoon nu minstens vijf dagen binnenblijven, ook bij een negatieve test.
"Als het lang gaat duren hebben wij er niet alleen last van, maar ook de collega's van de politie"
Engeland, België en Duitsland versoepelden het beleid deze week en dat is ook hier wenselijk, vindt Van Lieshout. "Het zou ons heel erg helpen als we die mensen veel eerder zouden kunnen testen en korter in quarantaine kunnen houden, zoals ze dat bij de zorg ook doen, zodat we de schaarse mensen die we hebben, kunnen inzetten."
Om het beleid aan te passen, zal het kabinet eerst advies moeten vragen aan het Outbreak Management Team. Daarna kan het kabinet beslissen om de quarantaineregels te versoepelen. Tot die tijd moeten ze dus ook bij de brandweer roeien met de riemen die ze hebben. "Op de kortere termijn krijgen we dat wel weer geplooid. Als het lang gaat duren hebben wij er niet alleen last van, maar ook de collega's van de politie, de gemeente en ook alle omliggende regio's. Dan gaat het wel heel erg dun worden", aldus Van Lieshout.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]