Ga naar Content

2021 topjaar voor vuilprikker Toon: "Mensen waarderen wat ik doe, dat is toch prachtig?"

Over 2021 kunnen we kort zijn. De meeste mensen denken er door corona niet graag aan terug. Uiteraard waren er uitzonderingen, mensen die iets moois meemaakten. Toon van Wijnen is er één van. Hij werd in mei eigenaar van een splinternieuwe, elektrische auto, het resultaat van een spontane hulpactie. Toon kreeg er op het moment zelf tranen van in zijn ogen. "En nóg steeds, als ik er aan terugdenk."

Toon van Wijnen is een graag geziene gast in zijn woonplaats Santpoort-Noord. Overal waar rommel op straat ligt, verschijnt Toon om het op te ruimen. Vroeger als professional bij de HVC (Huis Vuil Centrale) en sinds zijn pensionering als vrijwilliger. Dat ging lange tijd goed. Totdat reparaties aan het autootje waarmee hij de troep verzamelde teveel in de papieren gingen lopen. Toon dreigde zijn nobele werk te moeten staken.

tekst gaat verder onder de video  

2121: topjaar voor Toon - NH Nieuws

Een reportage daarover bij NH Nieuws leidde tot een spontane geldinzamelingsactie. Er werd ruim zesduizend euro opgehaald. Toon dacht lange tijd dat bedrag bestemd was om zijn krakkemikkige karretje op te knappen. Maar het bedrijf dat deze elektrische wagens importeert, lapte ook nog eens ruim vijfduizend euro waardoor hij eind mei eigenaar werd van een nieuwe wagen. Daarmee rijdt hij alweer zeven maanden door Santpoort-Noord en omgeving. "Met heel veel plezier", zegt hij. "Deze auto is zó fijn, zó wendbaar. En schoon natuurlijk. Dat vind ik ook heel belangrijk." 

"Een grote groep mensen gooit nog steeds van alles op straat"

Toon van Wijnen, vrijwillig vuilprikker

Zo zuinig als Toon is op zijn leefomgeving, zo slordig lijken de mensen in de buurt ermee om te gaan. "Er zijn gelukkig genoeg mensen die wel zuinig zijn op het milieu. Maar toch ook een groep die van alles op straat gooit. Ongelooflijk als je wist hoeveel mondkapjes ik dagelijks opraap."

Hij mag dan veel méér werk hebben gekregen, er staat tegenover dat hij het dankzij zijn nieuwe auto met nóg meer plezier doet. "En dat allemaal dankzij de mensen die geld voor me hebben opgehaald. Dat geloof je toch bijna niet, dat mensen dat uit waardering voor je doen? Dat is toch prachtig? Dat heeft niet alleen het jaar, maar mijn hele leven goed gemaakt."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]