Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Bijzonder oud schriftje duikt op over Bloemendaal in de Franse tijd

24 december 2021, 07.29 uur
Door Marieke Pijlman · Foto: NH

Op de mat van het gemeentehuis van Bloemendaal lag onlangs een klein pakketje, gericht aan burgemeester Elbert Roest. En daar bleek een schriftje in te zitten van meer dan 100 jaar oud. Ene meneer De Waal Malefijt schrijft hierin over de gemeente Bloemendaal in de Franse tijd. Een bijzonder curiosum dat wel aan burgemeester Roest is besteed. "Ik ben historicus en mijn historische hart bloeit als je zoiets krijgt."

Oud schriftje over Bloemendaal duikt op - NH Nieuws

Het schriftje is opgestuurd door Johanna De Waal Malefijt, die in Frankrijk woont. Ze vermoedt dat het schriftje van haar betovergrootvader is geweest en heeft het al die jaren bewaard. 

Kraantje Lek

Burgemeester Elbert Roest heeft de beschreven pagina's inmiddels uitgebreid bestudeerd en is enthousiast over de gedetailleerde informatie over de ontwikkeling van de Bloemendaalse dorpen in de Franse tijd. "Er staat in waarom Kraantje Lek zo heet en dat er in die tijd al veel mensen uit Amsterdam en Haarlem naartoe gingen. En dan vooral op hartjesdag, de eerste maandag na 15 augustus. Ja, je moet even die taal goed lezen, maar het is natuurlijk prachtig."

Twee beschreven pagina's uit het oude schriftje - Foto: NH Nieuws

Mevrouw De Waal Malefijt heeft aan de burgemeester geschreven dat hij met het schriftje mag doen, wat hij wilt. Stichting Ons Bloemendaal, die zich inzet voor het bijzondere karakter van Bloemendaal, vindt Roest een geschikte bestemming. "Zij kunnen het goed bewaren." 

Wim Alferink van de stichting nam het boekje deze week in ontvangst en is er bijzonder blij mee. "Het is niet dat we dit soort oude schriftjes regelmatig krijgen, dus we zijn er heel blij mee."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]