Ga naar Content

Zes Alkmaarse hooligans worden vervolgd voor binnenstormen stadion tijdens AZ-NEC

Zes Alkmaarders worden vervolgd voor de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd AZ-NEC van eind vorige maand. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar onder meer van openlijke geweldpleging: een groep van tientallen hooligans stormde die avond illegaal het stadion in en stak vuurwerk af. 

Foto: Orange Pictures / Pro Shots

Aan het begin van de wedstrijd op 20 november was het al onrustig buiten het stadion, waar de groep mensen zich had verzameld. Dit meldt de politie vandaag. Tijdens de wedstrijd dringen vervolgens meerdere personen gezamenlijk het stadion binnen.

Ze steken daar vuurwerk af, waarvan een deel werd gericht op de aanwezige politie en stewards. Ook zijn vernielingen aangericht en gaan de 'supporters' het veld op. Door de ongeregeldheden moet de wedstrijd enige tijd worden stilgelegd. 

Bekijk hieronder de beelden door onze verslaggever.

Tekst gaat door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Na de wedstrijd heeft de zogenoemde voetbalvierhoek, bestaande uit AZ, de burgemeester van Alkmaar, de politie en het Openbaar Ministerie het geweld publiekelijk afgekeurd. Ook maakten zij afspraken om maatregelen te treffen. Een eerste beslissing was om de omgeving van het stadion deze maand aan te duiden als veiligheidsrisicogebied.

Ook is dus een onderzoek gestart naar het 'voetbalgeweld', zoals de politie het noemt, van die avond tijdens AZ-NEC. De zes Alkmaarders kwamen daaruit naar voren. Zij zijn opgepakt, meegenomen naar het bureau en verhoord. Inmiddels zijn ze op vrije voeten gesteld. Binnenkort moeten ze zich wel verantwoorden voor de rechter.  

'Wanbeleid van de overheid'

De harde supporterskern van de club - Ben-Side - sprak zich kort na de 'gecoördineerde actie' en de berichtgeving in de media goedkeurend uit: dit zou geen actie zijn geweest tegen AZ, maar tegen 'het wanbeleid van de overheid'.

"Binnen de fanatieke aanhang van de Ben-Side hebben een aantal jongens elkaar gevonden om hun ongenoegen te uiten over het huidige beleid in Nederland", schreef de beweging op Instagram. Ze maken zich boos over de beslissing van de overheid om geen supporters meer toe te laten in de stadions vanwege corona. 

"Het feit dat wij ons stadion niet meer in mogen (..) vinden wij ronduit belachelijk

Ben-Side op Instagram

"Dit is voor ons de enige manier om te laten zien wat wij ervan vinden. Het feit dat wij ons stadion niet meer in mogen terwijl de cijfers uitwijzen dat er geen of nauwelijks coronabesmettingen ontstaan in voetbalstadions, vinden wij ronduit belachelijk", schreef de fanatieke beweging op Instagram.

Ook in andere stadions was het afgelopen tijd onrustig met supporters die vuurwerk afstaken of zelfs de spelersbus van de concurrent bekogelden

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]