Deze maand zijn al vier gevangenen van Justitieel Complex Zaanstad gestraft door de directie, omdat zij contact hebben gehad (of wilden hebben) met de media. Naast dagen isolatiecel zouden twee mannen ook ineens zijn overgeplaatst. Er zijn Kamervragen ingediend bij de minister voor Rechtsbescherming. 'Worden de rechten van gevangenen nog gewaarborgd?'
Na navraag bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dat er, naast de gevallen waar NH Nieuws vorige week over publiceerde, inmiddels dus nog twee gevangenen zijn gestraft. Zij hebben contact gehad met media of waren van plan dit te doen.
In de Penitentiaire Beginselenwet staat dat gevangenen toestemming moeten vragen aan de directie van een gevangenis om contact te hebben met een journalist en dat, als dit niet gebeurt, er straffen kunnen worden opgelegd.
Welke sancties in deze vier gevallen precies zijn opgelegd, maakt de DJI niet bekend. Meerdere familieleden van gestrafte gevangenen stellen dat het in ieder geval gaat om verblijf in de isolatiecel en daarbovenop een plotselinge overplaatsing naar PI Lelystad.
Geschrokken
"Dit meen je niet: hij is gewoon vanmorgen overgeplaatst naar een compleet andere gevangenis", stuurde een partner van een gevangene naar NH Nieuws. "Ik ben in shock."
Een ander familielid van een gevangene stuurde een zogeheten beschikking van de opgelegde straf waarin staat: '7 dagen opsluiting in eigen cel of verblijfsruimte zonder televisie', met als reden dat de gevangene met met de pers belde over 'wat er niet goed gaat', wat volgens de beschikking verboden is. Waarom er niet met de pers mag worden gepraat, wordt niet hierin niet beschreven.
Vragen aan minister
Tijd voor opheldering van de minister, vindt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Hij wil van Sander Dekker weten waarom het nauwelijks voor gedetineerden is toegestaan om te kunnen spreken met journalisten, bijvoorbeeld over ervaren misstanden of andere zaken die in de inrichting plaatsvinden.
Zo stelden twee gevangenen de dood van Felisinio (21) aan de kaak. Hij had volgens hen met zijn epilepsie nooit alleen op cel gemogen en daar maakten ze zich zorgen over.
Tekst gaat door onder het artikel.
Van Nispen verwijst onder meer naar België. Daar is contact met de media in het beginsel voor gevangenen onder voorwaarden toegestaan. Verder wil het Kamerlid weten hoe vaak een verzoek van een gedetineerde om contact te hebben met een journalist is gehonoreerd en hoe vaak afgewezen.
'Ontoelaatbaar machtsmisbruik'
Advocaten reageren ondertussen geschrokken op de uitgedeelde straffen. "Heel goed dat dit naar buiten wordt gebracht en daardoor vragen worden gesteld', schrijft Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, op Twitter. "Gedetineerden de mond snoeren wanneer zij met de pers praten en hen daarna tegen hun wil overplaatsen, betekent ontoelaatbaar machtsmisbruik."
Doorgaans moet binnen drie weken antwoord worden gegeven op Kamervragen.
Heeft u een tip over misstanden in Noord-Hollandse gevangenissen? Mail dan naar [email protected].