Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Rijper IJsclub viert 135-jarig jubileum met boek vol dorpsgenoten: "Het is prachtig"

19 december 2021, 13.45 uur · Door Tom Jurriaans

De Rijper IJsclub bestaat 135 jaar en dat moet gevierd worden. Hopelijk gebeurt dat deze winter op echt natuurijs, maar mocht dat niet zo zijn dan is er altijd nog het jubileumboek 'Dorpelingen te kijk'. In het boek staan 152 portretten van bekende en onbekende Rijpers of mensen die vaak in het dorp te vinden zijn. 

Het lijkt een schilderij maar dit is toch een foto van de ijspret van afgelopen februari - NH Nieuws / Tom Jurriaans

"Het doel was eigenlijk om zoveel mogelijk Rijpers die nu leven voor de toekomst vast te leggen", vertelt auteur Fré Harmsen aan NH Nieuws. "Er staan bekende sporters in, maar ook mensen die je nu gewoon hier tegen kunt komen op straat. Mooi om over vijftig jaar nog eens terug te bladeren."

Wat opvalt is wel dat er heel veel Rijpers instaan die vrijwilligerswerk doen. Dat is volgens Fré geen toeval. Want waar bij andere verenigingen een schreeuwend tekort is aan vrijwilligers is dat in De Rijp niet het geval. "Je hoeft hier maar te roepen en er staat een legertje voor je klaar. Ik wil Graft niet tekort doen, maar die saamhorigheid is hier echt uniek."

De Rijp vs Graft

Graft, het naburige dorp waar vroeger nog weleens wat strijd mee was, is genoemd. Toch is er in het fotoboek ook plek voor een aantal Grafters. "Ze moeten natuurlijk wel wat met ons dorp hebben", vertelt Piet Slooten van de Rijper IJsclub lachend. "Dan gedogen we ze."

NH Nieuws ging langs in De Rijp voor een gesprek met Fré en Piet van de Rijper IJsclub. Tekst gaat verder onder de video:

Rijper IJsclub viert 135-jarig jubileum - NH Nieuws

In een kleine vitrine in de werkschuur van de Rijper IJsclub staan een hoop relieken uit de rijke geschiedenis van de club. Zo ligt er een bal van meer dan tweehonderd jaar oud die vroeger gebruikt werd bij het balgooien op het ijs.

"Hij is gemaakt van de pezen van een walvis", vertelt Piet. "Het balgooien op het ijs doen we nog steeds, ik durf zelfs te beweren dat het nog populairder is dan schaatsen." Het nieuwe boek krijgt ook een mooi plekje in de vitrine. "Het is prachtig geworden."

Koningsdag 2014

Het is wel lastig om nog een plekje te vinden want in die 135 jaar heeft de club veel meegemaakt en dus ook veel mooie herinneringen. "Koningsdag 2014 was wel een hoogtepunt", vertelt Piet. "We hadden katknuppelen en steenwerpen georganiseerd. En Máxima deed ook mee. Dat is toch geweldig!"

Zowel Piet als Fré hebben allebei een plekje in het boek 'Dorpelingen te kijk' gekregen en daar zijn ze erg trots op. "Hoewel ik hier al vijftig jaar woon, ben ik geen echte Rijper", erkent Fré. "Ik vind het heel mooi dat ik ook in het boek sta. Op deze manier voel ik dat ik echt deel uitmaak van de gemeenschap."

Er zijn zeshonder boeken gedrukt en die zijn volgens Piet en Fré al bijna allemaal op. "Het is een collectors item", vertelt Piet lachend. Eigenlijk zou burgemeester Anja Schouten vandaag het eerste exemplaar overhandigen maar door de lockdown gaat dat nu niet door. De mensen die een boek hebben besteld kunnen dat wel vanmiddag afhalen in het Rijperhuis. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]