Ga naar Content

Einde woning- en kantorennood?: Hoge gebouwen op Arenapark Hilversum

Ruim duizend nieuwe woningen en duizenden meters aan bedrijfsruimtes. De gemeente Hilversum heeft grote plannen met het Arenapark  

Foto: Gemeente Hilversum

Vandaag heeft wethouder Annette Wolthers drie mogelijke plannen gepresenteerd voor het Hilversumse bedrijventerrein. Het Arenapark is bijna de laatste locatie in 't Gooi waar ruimte is voor extra kantoren en woningen.

De Hilversumse politiek wil dat het Arenapark een groen, campusachtig terrein wordt, waar wonen, sporten, recreëren en onderwijs samenkomen. 

"De behoefte aan woningen én ook kantoorruimte is groot"

Annette Wolthers, wethouder in Hilversum

Zelf heeft het college van burgemeester en wethouders een duidelijke voorkeur voor het Arenapark. Als het aan het college ligt krijgt het Arenapark een groen midden en wordt het een gemengde, stedelijke wijk. Naast 80.000 vierkante meter kantoorruimte komen er 1.100 woningen. 

Trendbreuk

Van de term 'volproppen' wil de projectwethouder Arenapark niets weten. "Voor ons als college is het de combi der dingen", zegt de wethouder. "De behoefte aan woningen én ook kantoorruimte is groot." Belangrijk uitgangspunt voor de wethouder is de kwaliteit van de ontwikkeling. Het nieuwe Arenapark moet binnen het Hilversumse profiel passen. De plannen die er nu zijn (hoge gebouwen) lijkt dan wel een trendbreuk te zijn.

Zo wordt er gerept over panden van 50 meter en zelfs incidenteel van 70 meter hoog. Boven op het nieuwe zwembad zouden dan bijvoorbeeld woningen kunnen komen. Voor de duidelijkheid: in het huidige bestemmingsplan is 30 meter de maximale hoogte. 

Horizonvervuiling

De hoogte in, het klinkt logisch en gezien de enorme woningnood is er wellicht geen andere optie, maar in Hilversum ligt dit maatschappelijk en politiek heel gevoelig. Bij eerdere gesprekken over de herontwikkeling van het verouderde Arenapark lieten omwonenden duidelijk weten wat zij vinden van gebouwen van 60 meter hoog in hun achtertuin. Daar hadden zij de kwalificatie 'horizonvervuiling' voor. Ook in de gemeenteraad krijgen de wethouders de handen hier nauwelijks voor op elkaar. 

Lees ook

Beperkt

In de andere twee uitgewerkte plannen is veel minder ruimte voor nieuwe kantoren en woningen. Maximaal 50.000 vierkante meter bedrijfslocaties en 200 tot 300 woningen. Dat zijn beperktere varianten, zoals Wolthers het omschrijft. Het financiële plaatsje speelt ook mee in de afweging, want scenario 2 koste de gemeente tientallen miljoenen euro's minder dan de twee andere voorstellen. 

Overigens zijn bepaalde zaken, waaronder een hotel, een indoor actiehal en de verplaatsing van station Hilversum Sportpark, vorig jaar al vastgelegd in het masterplan.

De drie varianten zijn tot stand gekomen door onderzoek, een gebiedsanalyse, gesprekken met betrokkenen en een creatief ontwerpproces. Tot en met zondag 9 januari kunnen Hilversummers digitaal laten weten wat zij van de voorgelegde scenario's vinden. Drie dagen later krijgt de commissie de kans het college van een advies te voorzien, zodat er een voorkeursvariant kan worden uitgewerkt. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]