Telstar ondanks totale ineenstorting ten koste van Spakenburg door in KNVB-beker

Telstar is met hangen en wurgen door naar de laatste zestien van de KNVB-beker. De ploeg van Andries Jonker maakte het zichzelf ongelooflijk moeilijk, maar won in de verlenging alsnog met 5-3 van tweede divisionist Spakenburg. "Weer een bijzondere avond", aldus Telstar-trainer Andries Jonker.

Telstar begon het duel in eigen stadion zonder de geschorste Glynor Plet. De eerste kans was al vroeg voor zijn vervanger, Rein Smit, maar hij kreeg de bal er niet in.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zakir viert zijn doelpunt - Foto: Pro Shots / Remko Kool

De thuisploeg begon sterk en Telstar domineerde de wedstrijd in de openingsfase. Zo kregen ook Ozan Kökcü, Sven van Doorm en Yassine Zakir aardige kansen. In de 25e minuut was Zakir wel succesvol. Hij tikte keurig binnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Andries Jonker na de bekerwinst op Spakenburg - NH Nieuws

Goal tegen oude ploeg

Aan het einde van de eerste helft was het uitgerekend voormalig Telstar-spits Floris van der Linden die vanuit een vrije trap wist te scoren. Het leek op buitenspel, maar de bal werd verlengd door Telstar-middenvelder Vandermeulen. Telstar stelde desondanks snel weer orde op zaken. Twee minuten na de gelijkmaker schoot Van Velzen raak voor de thuisploeg: 2-1.

Rein Smit (l) in actie - Foto: Pro Shots / Remko Kool

Tweede helft

Al vroeg in de tweede helft verdubbelde Delvechio Blackson de score; hij gaf het laatste zetje voor de 3-1. De wedstrijd leek vervolgens dood te bloeden, maar het Van der Linden deed met zijn tweede treffer van de avond zijn oude ploeg opnieuw pijn. Met nog twintig minuten werd het weer een wedstrijd, zeker toen In de 78e minuut Lowie van Zundert de 3-3 op het bord zette.

Telstar stort in

In de laatste tien minuten van de wedstrijd voerde trainer Jonker een driedubbele wissel door. De wissels hadden niet het gewenste effect. Telstar stortte compleet in en mocht blij zijn dat het nog tot een verlenging kwam. "Het was geen instorting", reageeerde Jonker na afloop. ""Als het 3-2 is, dan gaan zij moediger spelen en dan verdedigen wij niet goed."

Rashaan Fernandes: "Wij waren te laks" - NH Nieuws

De Velsenaren herpakten zich in de verlenging. Invaller Jip Molenaar kopte in de 96e minuut de bal binnen vanuit een corner. Spakenburg-speler Amakado werd na een forse overtreding op Rashaan Fernandes met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. In de laatste minuten van de verlenging scoorde Fernandes de verlossende 5-3. "Toen dacht ik dat het wel klaar was", aldus matchwinnaar Fernandes na afloop.

Door de overwinning is Telstar voor het eerst in ruim tien jaar door naar de laatste zestien van het nationale bekertoernooi. Aanstaande zaterdag is de loting.

Opstelling Telstar: El Ouazanne; Blackson (Liesdek/58, Berenstein (Molenaar/80), Aktas, Tugarinov (Vandermeulen/27), Zakir;  Kökcu (Dijkstra/80), Vlijter, Van Doorm; Van Velzen (Fernandes/80), Smit (Taha/106)

Opstelling Spakenburg: Ter Wielen; Brinkman (Amakodo/46), Werkman, Koelewijn (Schilder/42), Van Lopik (Beekhuis/113); Olijve (Tol/103), Terschegget (Van Zundert/66), Vink; Dekker, Van der Linden, Junte (Zeeman/103)