Ga naar Content

Schilderij met Egmonds strandtafereel levert bijna drie ton op

Het schilderij 'Vissers op het strand bij Egmond aan Zee' heeft gisteravond tijdens een veiling bijna 252.000 pond (omgerekend ruim 293.000 euro) opgeleverd. Het in 1662 geschilderde werk van de Haarlemse kunstenaar Salomon van Ruysdael kwam uit de collectie van de familie Dreesmann van de inmiddels failliete winkelketen V&D. 

Het schilderij 'Vissers op het strand bij Egmond aan Zee' van Salomon van Ruysdael - Foto: Sotheby's

Dat de Haarlemse schilder naar Egmond aan Zee kwam om het strandleven te schilderen is volgens Christi Klinkert, conservator van het Stedelijk Museum in Alkmaar niet toevallig.

De schilder had een broer Pieter, die in Alkmaar woonde en lakenverkoper was. "Hij is daar veel op bezoek geweest en vanuit Alkmaar ben je snel in Egmond. Ook zijn broer Isaac en neefje Jacob kwamen naar het dorp om te schilderen."

Volgens Klinkert was Egmond aan Zee geliefd bij kunstenaars uit binnen- en buitenland. "Het is natuurlijk ook een schilderachtig dorpje, midden in de duinen, met zo'n kerk die boven de duinenrij uitsteekt. Ook de dynamiek van het vissersleven, dat voor Nederland erg belangrijk was, sprak kunstenaars aan."

In het Stedelijk Museum in Alkmaar hangt een werk van Willem Kool uit 1655 waarop ook het strandleven van Egmond aan Zee te zien is (tekst loopt door onder de video):

Schilderij met Egmonds strandleven onder de hamer: "Helaas zijn onze zakken leeg" - NH Nieuws

Van Ruysdael schilderde meer werken in Egmond aan Zee. Vooral de Sint-Agneskerk was een geliefd onderwerp. Maar wie op zoek wil naar de plek waar Van Ruysdael zijn schildersezel heeft neergezet, komt bedrogen uit.

De Sint-Agneskerk die op het doek te zien is, moest in 1742 worden prijsgegeven aan de oprukkende zee. De restanten liggen nog op ongeveer honderd meter van de kust. Wie het schilderij van Van Ruysdael heeft gekocht is niet bekend. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]