Ga naar Content

Netwerk elektriciteitsstation Hemweg vol: schaarste in Zaanstad en Amsterdam-West

De maximale capaciteit van het Lianders Hemwegstation in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is bereikt. Dat betekent dat nieuwe grootverbruikers in het westen van Amsterdam en in Zaanstad geen stroom kunnen afnemen. Eerder maakte het bedrijf al  bekend dat hetzelfde probleem zich voordoet in een groot deel van de provincie.

Hemwegcentrale - Foto: Wikimedia Commons /Pbech

In 2021 hebben grootverbruikers van elektriciteit in het gebied dat het Hemwegstation van stroom voorziet vier keer zoveel elektriciteit aangevraagd als in de afgelopen 10 jaar. De oplossing voor het probleem laat nog jaren op zich wachten. Liander geeft aan dat de capaciteit van het elektriciteitsstation aan de Hemweg in 2025 is vergroot en de problemen naar verwachting twee jaar later zijn opgelost. 

Eerder werd bekend dat ook twee andere energiestations in de regio Zaanstreek tegen hun maximale capaciteit aanlopen. Nu ook die aan de Hemweg de grens heeft bereikt, is er in de hele gemeente Zaanstad schaarste op het netwerk. Dit zorgt bijvoorbeeld voor onzekerheid bij Fred Kroket, die niet weet of hij op de nieuwe locatie van zijn snackkar een patatje kan bakken. 

Nieuwe elektriciteitsstations 

Liander bouwt de komende jaren drie nieuwe elektriciteitsstations en breidt zes bestaande uit. De Zaanse aansluitingen kunnen tegen die tijd aangesloten worden op de nieuw te bouwen station in Oostzaan. Hiermee wordt het Zaanse elektriciteitsnet losgekoppeld van het Amsterdamse net.

Het nieuwe knelpunt in heeft volgens Liander geen impact op huishoudens en ondernemers die al een contract hebben. Liander laat weten dat er voor geplande woningbouw plaats op het elektriciteitsnet is gereserveerd. 

Taskforce

De gemeente Amsterdam stelt in een persbericht dat de ontwikkeling van de stad steeds meer onder druk komt te staan. "Deze situatie vraagt om een rigoureus andere manier van samenwerken", laat wethouder Marieke van Doorninck weten. "We gaan niet langer vanuit ons eigen belang met elkaar onderhandelen." Er komt daarom een taskforce van de gemeente, Liander en Tennet.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]