Ga naar Content

Nog steeds groot graffiti-probleem in Hoorn: "Die gasten hebben echt schijt"

Hoorn wordt al meer dan twee jaar in de greep gehouden door 'graffiti-vandalen'. De tekens 'K-R' en 'ADOG' zijn inmiddels een veelvoorkomend straatbeeld geworden, dat zelfs tot ver buiten de regio te vinden is. Bewoner Jason is helemaal klaar met het vandalisme en hoopt dankzij zijn camera's, die hij heeft opgehangen in zijn wijk de Grote Waal, om de graffitispuiters opnieuw op heterdaad te betrappen.

Met behulp van beveiligingscamera's probeert omwonende Jason genoeg bewijs tegen de graffiti-vandalen te verzamelen - Foto: Tom de Vos

Eerder dit jaar werd een tweetal, aan de hand van de beelden van Jason, nog op heterdaad betrapt en veroordeeld tot een voorwaardelijk taakstraf van dertig uur. Ook werd een dwangsom opgelegd van 5.000 euro per geconstateerde overtreding. De opleggingen lijken echter weinig indruk te hebben gemaakt op de graffitispuiters, want nog steeds wordt er van alles beklad.

Tekst gaat verder onder video.

Omwonende Jason is helemaal klaar met de bekladdingen en heeft daarom zelf actie ondernomen - NH Nieuws

Doorn in het oog

Ook voor de gemeente Hoorn zijn de bekladdingen een doorn in het oog. "Samen met onze partners zetten we alles op alles om dit te stoppen", vertelt woordvoerder Marieke van Leeuwen, van de gemeente Hoorn, aan NH Nieuws/WEEFF. "Zowel repressief als preventief. Het blijft moeilijk om tot berechtingen te komen, dus we roepen inwoners ook op om ons te helpen."

Al die bespuitingen wekken niet alleen irritatie bij omwonenden op, maar begint ook qua maatschappelijke kosten flink op te stapelen. Er zijn inmiddels honderden tags in Hoorn en elders in de regio gezet. Niet alleen op straatmeubilair, maar ook op woningen en andere particuliere bezittingen. Veel partijen zijn gedupeerd door de graffitispuiters, die de tekens 'K-R' en 'ADOG' achterlieten. Er zijn maar liefst negen aangiftes gedaan door verschillende partijen, zoals Verenigingen van Eigenaren (VVE), particulieren, de gemeente Hoorn, Alliander en de Nederlandse Spoorwegen (NS). In totaal loopt het claimbedrag op tot ongeveer 55.000 euro.

Een tweetal werd in april dankzij deze camerabeelden van Jason nog veroordeeld, maar geleerd van hun fouten hebben ze nog niet. - Foto: Jason

Bewoner Jason deed een oproep aan zijn buurtgenoten en zamelde zo geld in om beveiligingscamera's te kopen. "Ik had eerst zwart-wit camera's, maar daar zag je eigenlijk heel weinig op", concludeert Jason, terwijl hij door de wijk loopt en naar een 'K-R'-teken wijst, dat op een muur is gespoten. Eerder overhandigde hij al de beelden aan een wijkagente. "Ik dacht toen: 'we hebben ze'", vervolgt Jason. "Maar dan moet je er op een gegeven moment zelf achteraan bellen, van joh: 'gebeurt er nog wat'?"

"Dan kom je 's morgens thuis van je werk en dan zie je weer een nieuwe graffiti. Dan denk je wel: godverdomme weer één"

Jason, bewoner

De frustratie zit Jason dan ook hoog. "Dan kom je 's morgens thuis van je werk en dan zie je weer nieuwe graffiti. Dan denk je wel: 'godverdomme weer één'. Die gasten hebben echt schijt en lachen ons uit." Ook andere bewoners irriteren zich mateloos aan het probleem. In de buurtapp, die Jason eerder oprichtte, gaat het volgens hem er dan ook soms heftig aan toe. "Sommige mensen die zeggen wel: 'als ik ze te pakken krijg dan zijn ze hun leven niet zeker'."

Politie

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de ervaring leert dat een veroordeling pas tot stand komt bij een heterdaadsituatie. Met andere woorden: aangehouden ‘tijdens het plaatsen, met de spuitbus of stift in de hand’. Die ‘kale’ verwijzing, naar dezelfde handtekening elders, houdt bij de rechter geen stand. Omdat het juridisch slechts bij een vernieling blijft, zijn ook de opsporingsbevoegdheden beperkt, los van de teruglopende politiecapaciteit.  

Het laatste politieonderzoek dateert van september. Toen is er naar aanleiding van een melding en goede camerabeelden een verdachte aangehouden. "Hij is te herleiden naar de tag ‘K-R’. Er is een bestuurlijke rapportage opgemaakt, waarop deze persoon een last onder dwangsom heeft gekregen van de gemeente."

Raadsvragen

Ook binnen de politiek komt het graffiti-probleem ter sprake. Op dinsdag 19 oktober stelde René Assendelft, van fractie Hoorn Lokaal, nog meerdere raadsvragen aan het college B&W over dit probleem. Tot op heden wacht het raadslid nog op een reactie vanuit het college, dat meer tijd nodig heeft om de vragen van Assendelft te beantwoorden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]