Ga naar Content

Spaans-Portugees 'quarantaine-stel' overweegt juridische stappen

Het Spaans-Portugese stel dat afgelopen weekend na een vlucht vanuit Zuid-Afrika in quarantaine moest in een hotel in Badhoevedorp, overweegt juridische stappen te nemen. Dat zegt de advocaat van het tweetal, Bart Maes, op NH Radio.

NH Nieuws/Doron Sajet & maeslaw.nl - Foto:

Dat de Portugese vrouw en de Spaanse man erover denken om naar de rechter te stappen, heeft weinig te maken met hun quarantaine in Badhoevedorp, maar vooral met hun daaropvolgende gedwongen opsluiting in Haren, in het Universitair Medisch Centrum Groningen. De situatie daar was 'mensonterend', aldus de advocaat. "Het is een land als Nederland onwaardig. De badkamer was volledig overstroomd en ook de riolering. Het was te schrijnend voor woorden."

Gedwongen in isolatie

De Portugese vrouw testte afgelopen weekend positief op corona. Daarom moesten zij en de Spaanse man eerst in quarantaine in het hotel in Badhoevedorp. Maar ze vertrokken daar eerder: dat was mogelijk, omdat de isolatie toen nog niet als dwangmaatregel was opgelegd. 

Het tweetal wilde daarop het vliegtuig nemen naar Spanje. De marechaussee heeft hen vervolgens uit het toestel gehaald en naar het Groningse Haren gebracht, waar ze gedwongen in isolatie moesten. Het Openbaar Ministerie bepaalde gisteren dat het stel het ziekenhuis weer mag verlaten, omdat de vrouw tot twee keer toe een negatieve PCR-testuitslag heeft gekregen.  

"Ik zag echt de paniek, met name in haar ogen"

Advocaat Bart Maes

De zaak ging advocaat Bart Maes meteen aan het hart, vertelt hij. "Ik zag echt de paniek, met name in haar ogen. Ik had echt zoiets van: 'dit kan niet. Hier moet ik iets aan doen.' Het is het soort zaak waarvoor je ooit advocaat bent geworden." Volgens Maes gaat het om jonge mensen die van hun 'laatste spaarcenten' naar Zuid-Afrika waren gegaan. "Het zijn heel verstandige mensen, heel sympathiek en verantwoordelijk."

Nachtmerrie

Maes laat weten dat het stel nog verbaasd en emotioneel is door wat er allemaal is gebeurd. "Ze zijn dolgelukkig dat de nachtmerrie voorbij is. Voor hen is de zaak nu klaar. Er waren geen strafbare feiten: er is geen corona. We kijken nu of het besluit (om het stel in quarantaine te plaatsen, red.) rechtmatig is genomen en of er een schadevergoeding kan worden gevraagd."

De Portugese vrouw en Spaanse man hebben in de afgelopen dagen hulp gekregen van de Spaanse consul in Nederland. Zulke consulaire hulp is heel belangrijk, benadrukt Maes. "Dat is van wezenlijk belang. In dit soort situaties maakt dat het verschil: iemand van je eigen land, je eigen regering die je komt bijstaan."

Het koppel vliegt waarschijnlijk vandaag vanuit Nederland terug naar Barcelona.      

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]