Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Spullen en donaties nodig voor nieuwe vluchtelingen: 'Ze willen de taal leren'

26 november 2021, 08.00 uur · Door Thyra de Groot

Winterjassen, hygiëne producten en spelletjes: er zijn veel dingen nodig voor de vluchtelingen in Zaandam. Op dit moment zijn er 284 mannen die voor een langere tijd op de 'hotelboot' zullen verblijven. Deze mannen willen niets liever dan Nederlands leren en daarom zijn ook lesboeken meer dan welkom. 

Dit is de mogelijke locatie waar de vluchtelingen taalles kunnen krijgen - NH Nieuws / Thyra de Groot

De vluchtelingen krijgen op dit moment alleen maar onderdak en drie maaltijden per dag. Gemeente Zaanstad faciliteert de locatie, maar het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) zorgt voor de financiën. Dit is alleen niet genoeg om spullen van te kopen en daarom doen Truus en Menso van Taalcafé de Sluis een oproep. 

Tekst gaat door onder de reportage.

Oproep voor vluchtelingen - NH Nieuws

De vluchtelingen willen dolgraag de taal leren. Er zijn al enkele lessen geweest, maar daarvoor moet een bus heen en weer pendelen. Om de lessen te geven, moeten er taalboeken en vrijwilligers komen. 

Statushouders helpen vluchtelingen

"Wat leuk is, is dat de vluchtelingen van toen nu statushouders zijn en een groot deel woont nu ook in Zaanstad." Truus vervolgt: "Zij zijn ook vrijwilligers bij de Sluis en zullen hier bij de nieuwe vluchtelingen komen helpen."

Waar de taallessen gaan plaatsvinden is nog niet helemaal duidelijk. Het kan op de plek zijn waar Truus en Menso in de video staan. Dan komen er containers. Ook een gebouw dat leegstaat en op loopafstand van de 'hotelboot' is, is een optie.

Truus en Menso hopen dat mensen die willen doneren of vrijwilligerswerk willen doen een mail sturen naar [email protected].

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]