Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

'Hotelboot' voor asielzoekers bijna klaar: een kijkje achter de schermen

30 oktober 2021, 17.00 uur · Door Tom van Midden

Zaanse inwoners kregen vandaag de mogelijkheid zich te informeren over de zogeheten hotelboot waar het komende jaar vierhonderd vluchtelingen gehuisvest worden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de mogelijkheid die termijn te verlengen met een half jaar als dat nodig blijkt te zijn.

'Hotelboot' voor asielzoekers bijna gereed - NH Nieuws

"Er zijn ruim zestig aanmeldingen van geïnteresseerden die vandaag komen kijken", zegt locatiemanager Jeanine Stricker terwijl ze NH Nieuws rondleidt op de boot. Normaal gesproken werkt ze in Heerhugowaard.

De beslissing om de vluchtelingen hier op te vangen heeft alles te maken met de grote instroom waar het COA op dit moment mee te maken heeft. Er komen meer asielzoekers bij dan het eigenlijk aankan. Eerder werd nog gekeken naar mogelijkheden om opvang te realiseren in de Taetshallen op het Hembrugterrein, maar dat duurde het COA te lang.

Leefbaarheid en veiligheid

Zaanstad en het COA hebben afgesproken dat de gemeente zelf niet bij hoeft te dragen aan de kosten. Verder wordt er gelet op de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. Zo is er een ontmoetingsruimte dichtbij de locatie, want verder is er niet veel te doen op het bedrijventerrein. Ook is er een beveiligingsbedrijf ingeschakeld.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

De boot en de locatie zijn bekend bij het COA: in 2014 werden er hier ook vluchtelingen opgevangen. Stricker hielp toen ook mee. Ze zegt dat het COA van die periode heeft geleerd: zo gaat er straks bijvoorbeeld meer aandacht uit naar het voorlichten van de asielzoekers over het verkeer. In Nederland, maar ook zeker op deze specifieke plek aangezien er veel vrachtverkeer is. Ook zegt ze dat de organisatie tijdens de gehele periode in gesprek wil blijven met bewoners en ondernemers.

"We kunnen niet beloven dat er nooit voorvallen zullen zijn. Die zijn er in elk dorp en een AZC is net een dorp. Maar we zijn altijd bereikbaar: voor calamiteiten, maar ook voor bezorgde bewoners. We zullen altijd ons best doen om eventuele knelpunten op te lossen."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]