Ga naar Content
Amsterdam

Ruim tachtig messen gevonden bij fouilleeracties, Amsterdam wil wapencontroles voortzetten

25 november 2021, 14.00 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto:

Als het aan de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) ligt, worden er ook volgend jaar nog fouilleeracties gehouden. Dat heeft burgemeester Halsema vandaag laten weten. 

Ook zijn de resultaten van de acties bekend. Er werden 2368 mensen gecontroleerd. Daarbij zijn honderd wapens in beslag genomen. Het ging om 84 (keuken)messen, zakmessen en schroevendraaiers en zestien andere wapens. Het ging dan met name om busjes pepperspray, boksbeugels en ploertendoders. 

Draagvlak

Bij de proef werden, vanwege kritiek van linkse partijen in de gemeenteraad, burgerwaarnemers ingezet. De gemeente heeft de burgerwaarnemers en buurtbewoners gevraagd hoe zij de controles vonden. "Het draagvlak voor het inzetten van gerichte wapencontroles onder bewoners van de gebieden is groot: 70 procent van de ondervraagden is voorstander van inzet van wapencontroles", laat Halsema weten.

De politie zou de controles inderdaad aselectief hebben uitgevoerd, zou benaderbaar geweest zijn en zou duidelijk hebben gecommuniceerd. 4 procent van de gecontroleerde personen heeft negatief op de controles gereageerd. Een persoon heeft geklaagd bij de gemeente.

"De driehoek realiseert zich dat hierover sterke opvattingen leven bij een deel van de raad"

femke halsema, burgemeester

"De driehoek acht het van belang dat de pilot met wapencontroles een in de tijd begrensd vervolg krijgt zodat er een vollediger onderzoeksbeeld kan ontstaan", schrijft Halsema. "De driehoek realiseert zich dat hierover sterke opvattingen leven bij een deel van de raad, maar vraagt er begrip voor dat de urgente omstandigheden van groot wapenbezit- en gebruik, de effectiviteit van het instrument zo grondig mogelijk wordt onderzocht."

Detectiepoortjes

De driehoek wil wel aanpassingen doen. Er moeten mobiele detectiepoortjes ingezet worden en daardoor hoeft er alleen gefouilleerd te worden als de poortjes afgaan. "Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig inbreuk wordt gemaakt op de lichamelijke integriteit en komt de driehoek tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van een deel van uw Raad", schrijft Halsema. 

Ook moeten wijkteams van de politie meer te zeggen krijgen over de gebieden waar gefouilleerd wordt en de tijdstippen waarop dat gebeurt. Halsema benadrukt dat het principe van aselecte controle blijft. "De driehoek hecht er tot slot aan op te merken dat zij alle vertrouwen heeft in de professionele uitvoering van de wapencontroles door de politie, waarbij etnisch profileren (door aselecte controles) te allen tijde wordt vermeden."

"Etnisch profileren wordt door aselecte controles te allen tijde wordt vermeden"

FEMKE HALSEMA, BURGEMEESTER

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich meerdere keren tegen de proef uitgesproken. GroenLinks vond bijvoorbeeld dat het aanwijzen van gebieden bijvoorbeeld stigmatiserend kan zijn. Op het laten meelopen van de burgerwaarnemers kwam daarnaast kritiek van de politiebonden. Zij hebben daarom  eigen waarnemers ingezet. Zij zullen nog met hun bevindingen komen.

Op 13 januari vindt er in de Stopera een debat over de fouilleeracties plaats.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]