Ga naar Content

Boegbeeld 'Tattoo Theo' topfit: "Je moet een beetje mazzel hebben in je leven"

Theo Warmenhoven (75) was altijd al een opvallende verschijning in IJmuiden. Sinds kort is hij dat ook buiten de havenplaats. En niet vanwege de vele tatoeages die zijn lichaam sieren; Leyden Academy, een kennisinstituut dat zich inzet voor de kwaliteit van leven voor ouderen, heeft hem benoemd tot boegbeeld voor het jaar 2022. Een levensgrote poster van de IJmuidenaar ondersteunt de landelijke campagne van het Leidse kennisinstituut.

Leyden Academy kwam Theo op het spoor door zijn deelname aan een televisieprogramma voor laaggeletterden. Theo kwam pas een paar jaar geleden 'uit de kast' met zijn onthulling dat hij kan schrijven noch lezen. Tegenwoordig volgt hij schrijf- en leeslessen. "Het gaat heel aardig. Losse woorden herken ik, alleen kan ik niet altijd het verband leggen."

Theo Warmenhoven (75) is boegbeeld van instituut dat kwaliteit van leven ouderen bevordert - Foto: Henk Aschman

Theo wordt vooral geroemd om zijn doorzettingsvermogen. "Geweldig dat hij zich op latere leeftijd nog zo ontwikkelt", zegt Yvonne Schinkel-Koemans van het kenniscentrum. "Daarnaast is hij een ontzettend aimabele man die nog steeds heel sportief is. We zoeken elk jaar een bijzondere oudere om een jaar door het leven te gaan als het gezicht van onze academy. De keuze voor Theo was niet zo heel moeilijk."

Niet mee te koop lopen

Theo is verguld met zijn uitverkiezing,'maar ik loop er niet mee te koop'. "Een sportieve manier van leven hoort gewoon bij mij, het is vanzelfsprekend. Ik zou niet zonder kunnen. Sterker, als ik weet dat ik een afspraak heb en dus een dag niet kan lopen, zorg ik dat voor die tijd mijn kilometers heb gemaakt." 

Theo staat iedere ochtend om vier uur op. "Dan kijk ik Hart van Nederland en drink een bak koffie. Rond half vijf ga ik de deur uit voor een kilometer of tien. Het is dan nog zo lekker rustig. Heerlijk vind ik dat."

Thuisgekomen, opgefrist en gegeten, spoedt hij zich naar de sportschool. Speciaal voor hem hangt buiten voor de ingang een bokszak zodat hij altijd, ook buiten openingstijden, kan trainen. Boksen is zijn eerste liefde. Hij begon ermee als klein ventje en nam afscheid als amateur op zijn 35ste.  Daarna fietste hij veel, reed toertochten van bijna driehonderd kilometer, en liep halve marathons. 

"Ik ga vroeg naar bed, anders ga ik lopen snaaien en dat wil ik voorkomen. Ik wil in conditie blijven"

Theo Warmenhoven

Het boksen heeft hij sinds een paar jaar weer opgepakt."En ik ben weer net zo fanatiek als vroeger. De jongens van de sportschool zeggen vaak dat ik me moet beperken tot een uurtje. Maar als ik lekker bezig ben, blijf ik maar doorgaan. Dan ben ik lekker moe en kom tevreden thuis. Ik lig al tussen acht uur en half negen op bed."

Televisie interesseert hem naar eigen zeggen geen bal. "En trouwens, als ik opblijf, ga ik lopen snaaien. Dat wil ik voorkomen, ik wil in conditie blijven. Ik ben hartstikke gezond en dat koester ik. Maar ik besef dat je er ook ook geluk mee moet hebben. Voor hetzelfde geld word je voor je donder gereden en is het gedaan." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook