Ga naar Content
West-Friesland

Tattoo-artist Saskia wil regenboogpad: "Al jaren komen jongeren bij mij uit de kast"

5 augustus 2021, 12.04 uur · Aangepast 5 augustus 2021, 12.51 uur
Door: Chantal Bos · Foto: Saskia Righart van Gelder

Tattooshopeigenaar Saskia Righart van Gelder start vandaag een handtekeningenactie voor de aanleg van een regenboogzebrapad in Enkhuizen. Met regelmaat maakt Righart mee dat mensen in haar shop uit de kast komen. "Er is veel behoefte aan erkenning, wat is er mooier om Enkhuizen te laten 'shinen' en laten zien dat iedereen hier welkom is."

Al vijf jaar hangt er een regenboogvlag aan de deur van de tattooshop in de Vijzelstraat. "Mensen spreken mij zelfs aan in de stad. Vaak ook ouderen van eind 50 tot eind 70 jaar, die mij bedanken dat wij de regenboogvlag hebben hangen." 

Righart merkt dat de behoefte voor erkenning groot is. Voor haar is dat reden genoeg om meer dan alleen de vlag uit te hangen. "Zo waren we twee jaar geleden een heel eind met het organiseren van een dragqueen show maar door covid ging dat toen niet door. Daar kregen we zo onwijs veel positieve reacties op."

Uit de kast

"We maken het best vaak mee hier in de shop dat tieners uit de kast komen. En met het vraagstuk zitten 'hoe vertel ik het mijn ouders?'." Vaak genoeg heeft Saskia jongeren geholpen door de ouders te betrekken en de spanning uit de lucht te halen. "Dan feliciteren we de ouders met hun zoon of dochter en onder het genot van een gebakje vieren we het."

In haar tattooshop liggen vandaag formulieren klaar om te tekenen. In eerste instantie zijn dertig handtekeningen nodig om het burgerinitiatief bij de gemeente Enkhuizen in te dienen. Ook middelbare school RSG Enkhuizen gaat een steentje bijdragen, vertelt Saskia. "De formulieren zullen ook op school komen te liggen. Juist bij scholieren speelt het vraagstuk."

"Al jaren komen jongeren bij mij in de shop uit de kast. Dat vieren we met gebak"

Saskia righart van gelder, eigenaar tattooshop

Pas vanaf zestien jaar zijn de handtekeningen rechtsgeldig. "En dat terwijl het juist op jonge leeftijd al speelt", redeneert Saskia. Ze heeft dan ook een apart handtekeningenboek liggen voor jongeren. "Ook voor kinderen doe ik een klein boekje, want juist bij die leeftijd begint het al te kriebelen."

Station

Als beoogde locatie heeft Righart het bestaande zebrapad bij de Stationsweg op het oog, tussen station Enkhuizen en de Buitenhaven. "Omdat je dan als je de stad binnenkomt, al verwelkomd wordt. Daarbij is het ook een onoverzichtelijk punt en gaat het zebrapad daardoor meer opvallen."

De handtekeningenactie loopt tot eind augustus waarna de gemeente Enkhuizen zich erover buigt. Saskia is vastberaden nog een paar nullen aan de minimale hoeveelheid van dertig vast te plakken. "We zullen de gemeente bedelven, op naar duizenden handtekeningen!"

LHBTI-gemeenschap

De afkorting LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Met de regenboogvlag en regenboogzebrapad, vraagt men aandacht voor diversiteit en acceptatie van de LHBTI'ers. Zo werd in 2017 in Hoorn een regenboogzebrapad geopend en zijn er op verschillende middelbare scholen regenboogbanken.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook