Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Makelaar over 'discriminerende' huurhuis-advertentie: "Niks discriminerends aan"

18 november 2021, 16.00 uur · Aangepast 19 november 2021, 07.38 uur · Door Chantal Bos

De tekst van het huurhuis in Medemblik had 'minder provocerend' gekund maar volgens MatchMakelaars is er niks discriminerends aan. "Wij huisvesten juist buitenlandse werknemers, maar kregen geen vergunning meer voor dit huurhuis", zegt directeur Dennis Stello. In de advertentie werd vermeld dat buitenlanders niet in het huurhuis mochten wonen door het 'anti-migrantenbeleid' van de gemeente Medemblik. 

De telefoon van het makelaarskantoor uit Rotterdam stond vandaag niet stil. Veelvuldig belden er mensen op die - al scheldend - hun verhaal kwijt wilden over de advertentie. "We kregen een hele lading over ons heen dat we discrimineren, maar het is juist het tegenovergestelde. Wij willen deze mensen graag huisvesten", zegt Stello verbaasd. Hij plaatste daarom vanmiddag een verklaring op hun website over de commotie. 

De discussie ontstond op twitter: waarin de gemeente Medemblik om uitleg werd gevraagd over de tekst die door het makelaarskantoor geschreven was: "De gemeente Medemblik houdt niet van buitenlanders dus u kunt hier helaas niet wonen. Er is een anti-migrantenbeleid." Medemblik zei daarop zich niet te herkennen in die uitspraak en vroeg de makelaar vandaag om rectificatie. Funda verwijderde gisteravond al de advertentie van het huurhuis op het Westereiland. 

Expats

In de woning zat tot voor kort een viertal bewoners, waaronder drie Engelse expats en een Nederlander. "Ze zijn 1,5 week geleden vertrokken. Het zijn keurige mensen. Zij zeiden dat zij zich nog nooit zo gediscrimineerd hebben gevoeld dat ze daar weg moesten." Een gevolg van het nieuwe arbeidsmigrantenbeleid van Medemblik waardoor er geen vergunning meer afgegeven wordt, zegt Stello. "Als we dat wel zouden doen, ligt er een dwangsom van 10 duizend euro."

In de woning hadden helemaal geen buitenlandse werknemers mogen wonen, laat de gemeente Medemblik in een reactie weten. "De eigenaar van deze woning voldeed niet aan de voorwaarden van bewoning zoals vastgelegd in het bestemmingsplan. Daarin staat dat bewoning op deze plek alleen is toegestaan voor personen uit één huishouden. Dat was niet het geval."

"Ze zijn 1,5 week geleden vertrokken. Het zijn keurige mensen. Zij zeiden dat zij zich nog nooit zo gediscrimineerd hebben gevoeld dat ze daar weg moesten"

Dennis Stello

Geen vergunning

Ondanks dat is er vanuit de gemeente alsnog gekeken of er een vergunning mogelijk was. "Maar er kon niet voldaan worden aan de voorwaarden die worden gesteld aan de vergunning, waaronder het voldoen aan voldoende parkeerplaatsen. Zodoende is overgegaan op een last onder dwangsom om de onrechtmatige bewoning te beëindigen", aldus de woordvoerder.

Dat de huurwoning niet geschikt zou zijn voor buitenlanders, is volgens gemeente Medemblik onjuist. Kortdurende bewoning met wisselende bewoners (studenten of buitenlandse werknemers) mag daar niet, maar een gezin die één huishouden vormt, met of zonder Nederlands paspoort, mag wel. 

Beleid

In het nieuwe arbeidsmigrantenbeleid van Medemblik dat afgelopen september van kracht werd, staat onder meer dat buitenlandse werknemers niet meer gehuisvest mogen worden in woningen binnen de dorpsgrenzen. Of enkel in woningen die zijn aangemerkt als 'plattelandswoning'.  

Binnen het nieuwe beleid is juist meer en kwalitatief goede huisvesting mogelijk, zegt gemeente Medemblik. "Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat bij agrarische bedrijven meer arbeidsmigranten kortdurend mogen verblijven dan eerder het geval was."

'Gevaar voor werkgelegenheid'

De makelaar benadrukt dat er aan de 'discriminerende' tekst een veel groter probleem ten grondslag ligt. Een ontwikkeling die een 'gevaar voor de werkgelegenheid' vormt. "Op dit huurhuis werd uitsluitend door migranten op gereageerd, maar ze kunnen steeds vaker nergens terecht. Ook bureau's komen bij ons dat ze op allerlei plekken niet meer kunnen huisvesten en dan uitwijken naar Lelystad. En dan moeten deze mensen elke dag op en neer naar Noord-Holland, wat schiet je er mee op? Het is alleen maar milieu-vervuiling. "

Volgens Stello had de tekst wel 'wat genuanceerder gekund' maar hij kan zich niet vinden in al het gescheld dat ze vandaag over de telefoon, per mail en social media binnen hebben gekregen.

Stello: "Ik gebruik de term buitenlanders, maar dat ligt nogal gevoelig in Nederland als je die term gebruikt. Maar wat is de definitie van een buitenlander? Iemand die geen ingezetene is van het land. Mensen hebben altijd een bepaald beeld, van een 'arbeidmigrant' of een 'expat' maar het zijn allemaal buitenlanders."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]