Ga naar Content

Meester Sjoerd rent 21 keer halve marathon voor onderzoek alvleesklierkanker

Het leek hem wel een leuke uitdaging aan het begin van dit jaar: 21 keer een halve marathon rennen in 2021. In augustus zag het ernaar uit dat Sjoerd van den Berg (41) zijn missie zou gaan halen, dus koppelde de schoolmeester er een goed doel aan vast, dat hij vandaag voltooide.

Sjoerd van den Berg rent 21 keer een halve marathon - NH Nieuws

Het halve schoolplein van basisschool de Ark in Haarlem staat vol met dolenthousiaste leerlingen. Ze houden spandoeken omhoog en schreeuwen: "Meester Sjoerd, meester Sjoerd!"

Hun meester Sjoerd moet op dat moment nog 100 meter van zijn laatste halve marathon afleggen. Als hij goed luistert, kan hij het geschreeuw van de leerlingen al horen.

Dan komt hij de hoek om. Het stemgeluid van de kinderen verdubbelt en de hardloper weet niet wat hij ziet als hij door een haag van kinderen rent. "Dit had ik niet verwacht", zegt Van den Berg.

"Ik ga het gewoon eens proberen"

Sjoerd van den Berg

Het was niet eens een weddenschap. Sjoerd van den Berg bedacht zelf begin dit jaar dat het een goed idee zou zijn om in 2021 21 keer een halve marathon te rennen.

"Ik was al begonnen met hardlopen en toen dacht ik: ik ga gewoon eens proberen om 21 keer de 21 kilometer te rennen", zegt hij met een grote bos bloemen in zijn handen. 

In het begin van zijn project vertelde hij er niemand over, maar toen het er in augustus naar uit ging zien dat hij het zou gaan halen, bracht hij naar buiten waar hij mee bezig was, en koppelde er een goed doel aan.

"Ik besloot om geld in te zamelen voor het project Support Casper dat geld inzamelt voor onderzoek naar alvleesklierkanker", vertelt Sjoerd.

Cheque 

Tijdens zijn halve marathons konden mensen geld storten op zijn pagina van de organisatie Support Casper. "Vaak kreeg ik 21 euro gestort", zegt hij lachend. "Maar er kwam ook nog een bedrag van 500 euro binnen. Dat is ontzettend mooi, daar doe je het voor."

Tekst gaat door onder de foto.

leerlingen van basisschool de Ark oefenen dansje voor meester Sjoerd - Foto: Michael van der Puttem / NH nieuws

Terwijl de kinderen hem nog steeds toezingen, ontvangt Van den Berg een cheque met erop 4.479 euro van een medewerker van de organisatie Support Casper. "Support Casper dankt zijn naam aan transplantatiechirurg Casper van Eijck", vertelt zij. "Hij leidt een groot onderzoek naar alvleesklierkanker, een van de meest agressieve vormen van kanker die er bestaat. We zijn heel erg blij met acties als die van Sjoerd."

Trots

De leerlingen van de school zijn ontzettend trots op hun meester. Morrison uit groep 5 vertelt dat meester Sjoerd het goed heeft gedaan en vindt het heel knap. Ook haar vriendin Mila is 'heel erg trots' op hem.

Meester Sjoerd heeft nog geen missie voor volgend jaar. "Ik ga sowieso voorlopig geen halve marathon lopen. En een hele? Nee, dat denk ik niet, dat vind ik echt te ver."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]