Ga naar Content

Gezellige Urban Trail: "Ik had geen zin, maar nu wil ik misschien wel een marathon doen"

De meeste hardlopers houden ervan om door de natuur te hollen, maar van natuur is tijdens de Urban Trail Haarlem nauwelijks sprake. Het parcours voert de 2.500 deelnemers namelijk door het centrum van die stad, waarbij ze zelfs dwars door gebouwen rennen.  

Urban Run Haarlem - NH Nieuws

Ondanks er ook fanatiekere hardlopers bij zijn, gaat het de organisatie erom dat de deelnemers zoveel mogelijk lol hebben. "Dit is een hardloopevenement voor de fun", legt Rozemarijn Heyman van Urban Trail uit.

Weinig afmeldingen 

De run vindt niet alleen plaats in Haarlem, maar staat op andere data ook in andere steden in Nederland op het programma. De strengere coronamaatregelen hebben er niet voor gezorgd dat de afmeldingen binnenstroomden.

"Ik geloof dat we iets van drie officiële mailtjes hebben ontvangen, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat mensen gewoon niet komen opdagen", zegt Heyman.

“Ik moest van mijn vader meedoen”

Mees

Voor de start staan de jongens Mees en Beau te wachten. Ze hebben er niet heel veel zin in om dat stuk te rennen. "Ik moest eigenlijk van mijn vader meedoen", zegt Mees. "Ik had liever iets anders gedaan."

Marjan en Marinka zijn een stuk enthousiaster. Ook zij staan in de Grote of Sint Bavo kerk te wachten op het startschot. "Het is voor mij de eerste keer", zegt Marinka. "Marjan heeft hem wel al vaker gelopen en die was zo enthousiast, dat mee ben gaan doen."

Het toffe aan de loop is volgens Marjan dat je door gebouwen loop waar je normaal niet komt. "Dat is gewoon een heel unieke ervaring, zo zie je de stad op een andere manier."

Na de eerste startgroep gaan verschillende groepen in wisselende tijdsloten van start. Dit  om de deelnemers zo gespreid mogelijk over het parcours te verdelen. De deelnemers, die vijf of tien kilometer lopen, rennen onder andere door het Patronaat, de Doopsgezinde kerk (waar een mis bezig is), het Kenaupark (toch wat groen) en winkels.

Tekst gaat door onder de foto.

Ron is blij met zijn ontbijtje - Foto: Michael van der Puttem / NH nieuws

Bij de finish druppelen de sporters na anderhalf uur binnen, onder wie ook Marjanne. "Dit was echt heerlijk, het is heel lang geleden dat ik pijnvrij heb kunnen lopen."

Marjanne heeft in mei een operatie ondergaan. "Afgelopen januari kon ik niet meer lopen door een versleten heup en in mei ben ik geopereerd. Vandaag heb ik mijn eerste vijf kilometer onafgebroken gelopen. Echt fantastisch."

Feestje 

De neven Rob en Ron komen al dansend over de finishlijn. "Dit is toch fantastisch? Moet je al die mensen langs de kant zien staan", zegt Ron. Rob vervolgt glimlachend: "Haarlem is een prachtige stad, wat wil je nog meer?"

Huib komt aangelopen met opvallend groene sokken waarop sjoelstenen staan. "Het is toch waanzinnig om in zo’n mooie kerk te mogen beginnen, al was ik zeker voor het zingen de kerk uit hoor", zegt hij met een knipoog. 

"Ik ga misschien wel vaker rennen"

Mees

Mees die eigenlijk geen zin had in deze run en van zijn vader mee moest doen, staat ook uit te puffen. Hij kijkt naar zijn versleten gympen. "Het was eigenlijk best wel leuk", zegt hij tevreden. "Alleen kreeg ik na acht kilometer last van mijn voeten. Ik heb ook echt nieuwe schoenen nodig."

Die schoenen zitten er nu waarschijnlijk wel in, want Mees' vader is bijzonder trots op z'n zoon. "Nou, nieuwe schoenen heb je nu zeker wel verdiend."

Met die nieuwe schoenen ziet Mees zichzelf de komende jaren vaker hardlopen. "Misschien ga ik wel een marathon doen, maar wel als ik twintig ben en met mijn vader. Ja, ik denk dat ik dit wel vaker ga doen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]