Ga naar Content

In Alkmaar blijft café uit protest tot 0.00 uur open: "Anders gaan we naar de klote"

De horeca in de binnenstad van Alkmaar is vanavond langer opengebleven dan de verplichte sluitingstijd van 20.00 uur, uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen. Als gezamenlijk statement lieten de ondernemers vanaf 20.00 uur geen nieuwe gasten meer binnen, maar lieten hun klanten die al binnen waren zitten.

Foto: Alkmaar Centraal / Marco Schilpp

De nieuwe sluitingstijd werd gisteren aangekondigd op de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Om het aantal contactmomenten en daardoor het aantal besmettingen omlaag te krijgen, moeten essentiële winkels en horeca vanaf vanavond om 20.00 uur dicht zijn. De maatregel geldt voor drie weken.

Wat kroegbaas Sil Vendel betreft is dat onacceptabel. In zijn ogen hebben hij en zijn collega's in de horeca maar twee keuzes: of tegen de regels ingaan of drie weken de zaak sluiten. "Als we geen actie ondernemen gaan we naar de klote. Het potje is op. De reserves zijn een beetje op. Bij iedereen."

Dus zette hij naar eigen zeggen een 'wanhoopsactie' op met de andere ondernemers uit de binnenstad: vanavond, op de eerste avond van de nieuwe maatregelen, bleven de horecagelegenheden na 20.00 uur open. Nieuwe gasten kwamen er alleen niet meer in, maar mensen die al binnen waren mochten blijven zitten.

Controle

Een groot deel van de ondernemers besloot uiteindelijk om met de actie te stoppen toen de politie en boa's over de vloer kwamen. Maar zelf blijft hij met zijn café ’t Hartje op het Waagplein tot 0.00 uur open, zegt de ondernemer. "De boa's en de politie zijn hier ook langs geweest en ik verwacht ook dat we een douw hiervan gaan krijgen." Of dat een waarschuwing of een boete betekent, weet hij nog niet. De gemeente Alkmaar kon hier ook nog niet op reageren.

"We handhaven volgens de lijn die we de gehele coronaperiode volgen. We gaan eerst het gesprek aan en pas daarna nemen we indien nodig maatregelen. Bij excessen zullen we direct ingrijpen", zegt een woordvoerder.

Kroegen stromen leeg nadat ondernemers besluiten met de actie te stoppen - Foto: Alkmaar Centraal / Marco Schilpp

Vendel van 't Hartje is het niet eens met de gisteren aangekondigde coronamaatregelen, omdat hij vindt dat ze geen zin hebben. "We willen overal aan meewerken, dit is ook geen middelvinger naar de zorg. Maar het moet allemaal wel zin hebben. Als iedereen nu thuis een feestje gaat zitten vieren brengen we het aantal besmettingen ook niet naar beneden."

Besmettingen

Volgens Vendel is het dan veel veiliger om mensen in plaats daarvan in de horecazaken te krijgen. "Iedereen begrijpt dat er in de horeca weinig besmettingen zijn, we houden ons aan alle regels zoals het scannen op een geldige QR-code." Dat gebeurt vanavond ook nu café 't Hartje langer open blijft, zegt hij.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM raakte drie procent van de afgelopen week positief geteste mensen besmet in de horeca. Het merendeel van de mensen (meer dan de helft) raakte besmet in de thuissituatie en bijna tien procent op eveneens school als het werk.

Eerder actie

Horecaondernemer Sil Vendel uit Alkmaar voerde al vaker actie tegen coronamaatregelen die de horecasector troffen. Zo zette hij een doodskist voor zijn zaak als symbool voor de financiële klap die de ondernemer vreesde bij de aankondiging van de lockdown in de winter van vorig jaar.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]