Ga naar Content

Betaalbare koopwoningen in Zaanstad: is dit de oplossing?

Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk en daar speelt Betaalbare Koop Zaanstad op in met een nieuw model voor woningen in Wormerveer. Daar worden de huizen deels verkocht, maar een ander deel blijft van gemeente Zaanstad. Daardoor kunnen mensen die in aanmerking komen voor een hypotheek van minder dan 100.000 euro, toch een woning kopen.

Zie in 4 minuten hoe het model werkt en hoe een ervaringsdeskundige tegen het model aankijkt - NH Nieuws

Beate Volker, hoogleraar sociale geografie en planologie vindt het model een beetje dubbel. "Aan de ene kant is het belangrijk dat er huizen komen, dat is belangrijk en mooi. Maar dat verdienmodel en de adminstratie, dat zou men kritisch moeten doorlichten."

Verschillende meningen

Volker denkt dat het een mooi initiatief is voor mensen die geen andere mogelijkheid hebben, maar dat mensen het niet fijn vinden om ieder jaar doorgelicht te worden op hun inkomsten. "Dit is geen huis dat je koopt om vermogen op te bouwen. De winst wordt gedeeld."

Hypotheekadviseur Jay Teeling vindt zo'n woning voor sommige mensen een uitkomst. "De huizenmarkt is zo gestegen. Het is enorm moeilijk om wat te kopen. Mensen vallen tussen wal en schip." Teeling vindt dat er vooral meer woningen moeten komen. 

In Wormerveer worden de 65 koopwoningen van het zogeheten 'Zaankwartier' vanaf 2025 bewoond.

Het rode blok laat zien waar de BKZ-woningen komen - Foto: BKZ

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]