Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Beatrixtoren in Zaandam mogelijk toch gesloopt: 'Meer woningen bouwen weegt zwaarder'

24 september 2021, 16.35 uur · Aangepast 26 september 2021, 11.04 uur · Door Gerie Smit & Marieke Pijlman

Het college in Zaanstad stelt aan de gemeenteraad voor om tóch door te gaan met de ontwikkeling van 530-550 woningen op de Peperstraat. Dit betekent dat ondanks de protesten van de bewoners de Beatrixflat wordt gesloopt. "Het is een ingewikkelde afweging. De nieuwbouw is voor de huidige bewoners buitengewoon ingrijpend", zegt wethouder Hans Krieger. 

De bewoners willen graag in de Beatrixtoren blijven wonen - NH Nieuws / Thyra de Groot

Voor rond de honderd huishoudens betekent dit dat zij tijdelijk of voorgoed naar een andere woning moeten verhuizen. Wethouder Krieger: "De Beatrixflat verdwijnt, een gebouw met cultuurhistorische waarde. Dat zijn moeilijke keuzes. Maar het toevoegen van kwaliteit aan het oostelijk deel van het centrum én meer woningen bouwen dan er nu zijn, weegt zwaarder voor het college."

De woningnood is hoog in Zaanstad. "Er komen tussen de 530-550 woningen voor in de plaats die voldoen aan de duurzaamheidseisen van nu. Ook komen er goede voorzieningen waar alle Zaankanters iets aan hebben, zoals een parkeergarage, een aantrekkelijke en groene openbare ruimte en ruimte voor winkels en horeca", aldus Krieger.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Impressie vernieuwing Peperstraat - gemeente Zaanstad

Het college heeft een aantal onderzoeken laten doen naar de Peperstraat en de zomer gebruikt om nader te onderzoeken wat er precies leeft onder de inwoners. Daaruit bleek volgens een onafhankelijk deskundige dat veel bewoners behoefte hebben aan een grotere en zichtbaardere betrokkenheid van de gemeente bij de herontwikkeling. Het college gaat de komende weken een aantal acties uitwerken die ervoor zorgen dat er meer contact komt met de bewoners.

Nazorg huurders

De zorgen van de huurders neemt het college zeer serieus. Het college gaat samen met ontwikkelaar Accres haar best doen om de nadelige gevolgen voor de huurders zoveel mogelijk te minimaliseren. Eerder besloot de gemeente dat de huurders - die qua inkomen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning - een urgentieverklaring ontvangen. 

Op 5 oktober wordt het plan in het Zaanstad Beraad besproken en kunnen bewoners inspreken. Op 14 oktober moet de gemeenteraad de knoop dan echt doorhakken.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]