Ga naar Content

Protest tegen erfpachtstelsel Diemen: "Als je het niet kunt betalen moet je een andere woning zoeken"

DIEMEN – Vanavond spreken bewoners in het gemeentehuis van Diemen hun onvrede uit over het nieuwe erfpachtstelsel. Deze is volgens hen ‘veel te hoog’. Daarnaast zou de gemeente meer aandacht moeten hebben voor de persoonlijke situatie van haar inwoners. "De verantwoordelijke wethouder weigert het onderwerp op een menselijke manier te benaderen."

Foto: Google Maps

Bewoners kunnen de erfpacht in één keer afkopen, maar de prijs van 24.000 euro  vinden zij te duur. In veel gevallen gaat het om woningen uit de jaren 60, waar al die jaren al erfpacht over is betaald. In omringende gebieden zoals Watergraafsmeer en Amsterdam Zuidoost is de gemiddelde erfpachtbelasting aanzienlijk lager.

Persoonlijk verhaal

Sprekers willen de gelegenheid gebruiken om een ‘gezicht’ aan hun zorgen over het erfpachtstelsel te geven. Rina van Kempen is één van hen. "Mijn belangrijkste boodschap richt zich op de persoonlijke kant van het verhaal: Er zitten allemaal unieke verhalen achter de zorgen om het erfpachtstelsel."

Geen reactie

Rina en haar buurtgenoten zijn teleurgesteld in de onpersoonlijke handelswijze van de gemeente en de verantwoordelijke wethouder Scholten.

Rina: "De mensen die een bezwaarschrift hebben ingediend, ontvingen een algemene brief, waarin ze verwezen werden naar de nota 'beantwoording Zienswijze Erfpachtstelsel'. De wethouder heeft ons niet gerustgesteld door te zeggen dat er een passende oplossing is voor schrijnende gevallen. Tijdens de eerste voorlichtingsavond zei hij: ‘Als je het niet kunt betalen zul je de woning moeten verkopen en een andere zoeken'."

Dit laatste is iets wat Rina naar eigen zeggen samen met haar man al lang probeert, maar nog niet gelukt is. Rina: "Er zijn in Diemen bijna geen betaalbare huurwoningen beschikbaar. We hebben hier in de regio niet de mogelijkheid om zomaar ergens anders te gaan wonen. We zoeken al heel lang naar een ander huis, wat niet lukt."

Lees ook

Volgens Rina weigert wethouder Scholte op een menselijke manier te luisteren naar haar en andere buurtbewoners. "Hij blijft alleen maar herhalen dat 'wij een zakelijke overeenkomst hebben met de gemeente'. Alsof je daar over nadenkt in 2007. Mijn echtgenoot was destijds al blij dat hij überhaupt een woning kon kopen", vertelt ze. 

"Nu veel mensen aangeven zich zorgen te maken over de verhoging van de erfpachtbelasting maakt wethouder Scholten zich er volgens ons te makkelijk vanaf. "Hij zegt letterlijk: ‘dan neem je toch een lening?’ Dan zou ik een schuld moeten nemen om een andere 'schuld' af te lossen."

Aanbod

Rina: "We hebben als groep een aantal alternatieven voorgedragen voor het huidige besluit, maar deze worden steevast van tafel geveegd." Het belangrijkste aanbod dat ze hebben gedaan is samen met de gemeente een bedrag afspreken dat in 2036 binnen moet zijn, dit jaarlijks aflossen en vervolgens na afloop van de komende 16 jaar ‘vrij’ te zijn van het erfpachtstelsel.

Nachtmerries

De verhoging van de erfpachtbelasting ligt al tijden als een zware last op de schouders woningeigenaren. "Mijn nachtmerries zijn toegenomen, ik lig tegenwoordig alleen maar te malen in bed. We zijn er hier zo intensief mee bezig. Dit merk ik niet alleen bij mezelf, maar ook bij anderen uit onze werkgroep. Wij moeten nu nadenken over een stap die heel erg veel geld kost. Ik lig daar wakker van, terwijl het over iets gaat wat in principe een eerste levensbehoefte is: wonen."

"Ik kan alleen de wens uitspreken dat wij gehoord worden en weer vertrouwen in en een goed gevoel over de gemeente te krijgen, want dat is nu weg", besluit Rina. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!