Ga naar Content

Raad Haarlem verwelkomt extra asielzoekers, maar kritisch op gebrek aan noodopvang

Haarlem is bereid om vanaf maandag tijdelijk op een passagiersboot in het Spaarne 106 asielzoekers op te vangen. Maar de gemeenteraad en burgemeester Jos Wienen zijn wel kritisch op het Rijk dat ze het grote tekort aan opvangplaatsen zo heeft laten oplopen. "Het is ook nog eens goedkoper als je constant een flinke capaciteit beschikbaar hebt en houdt", zei Wienen gisteravond in een politiek debat.

Eerder heeft er ook een opvangschip in het Spaarne gelegen - Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

Op een enkele politicus na ontvangt de Haarlems raad de asielzoekers met open armen. Alleen vinden een aantal partijen het wel jammer dat het zover heeft moeten komen. En die kritiek vindt burgemeester Wienen terecht. "Ik hoop dat het Rijk de signalen ook oppakt." Hij doelt daarmee op de wens van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om meer structurele asielzoekerscentra te beheren.

Brede steun

Dat zou volgens Wienen niet alleen rustiger voor de asielzoekers zelf zijn, maar daarmee voorkom je volgens hem ook emotionele discussies in de samenleving. "Hier in Haarlem wordt de extra noodopvang breed gesteund, maar er zijn ook plekken in Nederland waar het moeizamer loopt."

En meer structurele opvangplekken zou ook goedkoper zijn, zegt de burgemeester, 'dan in ijltempo op te bouwen en in ijltempo af te bouwen'. Wienen is met collega's in de regio Zuid-Kennemerland dan ook op zoek naar een permanente locatie voor een asielzoekerscentrum, want hij weet niet of hij na de winter weer aan een noodhulpvraag van het COA kan voldoen. Na 31 maart moet de kade weer beschikbaar zijn voor reguliere passagiersboten die Haarlem aandoen.

"Structurele opvang goedkoper dan in ijltempo opbouwen en in ijltempo afbouwen"

Jos Wienen, burgemeester haarlem

De boot voor asielzoekers is niet de eerste opvangboot aan de kade in Haarlem-Noord. Vanaf vorige winter werden economisch daklozen gehuisvest op de Aurora. De reguliere opvang raakte overvol, omdat door de coronacrisis meer mensen op straat belandden. Sinds kort ligt er ook een schip voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen met een Nederlands paspoort.

De boot Aurora, die er voor de daklozen lag, vaart zondag weg. Daarna meert het schip Virginia aan. Het COA kan hier 106 personen onderbrengen. Dit zijn asielzoekers uit zogenoemde 'onveilige landen', die grote kans maken op een statushoudersschap, laat locatiemanager Menno Schot van het COA weten.

'Meet and greet'

Voor de direct omwonenden van de ligplaats vlakbij de Florresstraat in de Indische Buurt was maandagavond een informatiebijeenkomst georganiseerd. Eén buurman kwam opdagen, Rik Kors. Hij vindt een nieuwe opvangboot tot 31 maart een prima plan.

"Ik heb tot nu toe geen problemen ervaren met bijvoorbeeld de daklozen", vertelde hij aan de aanwezige burgemeester Jos Wienen. Wel wist Kors dat buurtgenoten van hem wel meer argwaan hebben. Volgens hem zou een snelle 'meet and greet' met de asielzoekers op de Virginia al de lucht kunnen klaren.

Ook wil hij en ook andere buurtgenoten juist wel meehelpen met bijvoorbeeld een dagbesteding. Dat klonk Schot van het COA bekend in de oren. Tijdens de noodopvang in de voormalige gevangenis De Koepel, door de grote stroom Syrische vluchtelingen zes jaar geleden, stonden ook veel Haarlemmers klaar om hulp te bieden bij dagbesteding en taallessen. "Wij willen nu ook niet dat de mensen vijf maanden niks gaan zitten doen", aldus Menno Schot.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]