Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Haarlem gaat tijdelijk Nederlandse Afghanen opvangen op een schip in het Spaarne

2 september 2021, 13.31 uur · Aangepast 2 september 2021, 14.05 uur · Door Kimberley Luske

De gemeente Haarlem gaat vanaf 8 september tijdelijke opvang bieden aan evacués uit Afghanistan met een Nederlands paspoort. Zij zullen op een cruiseschip in het Spaarne in Haarlem-Noord ter hoogte van de Floresstraat verblijven.

Eerder heeft er ook een opvangschip in het Spaarne gelegen - NH Nieuws/Geja Sikma

Op het schip, dat volgende week aankomt, zullen naar verwachting zo’n vijftig personen worden opgevangen. Dit aantal kan de komende weken volgens de gemeente nog toenemen. In totaal is er ruimte voor honderdvijftig mensen aan boord.

Het gaat om Afghaanse gezinnen die naar Nederland vluchtten toen de Taliban twintig jaar geleden de macht had in het land. Deze gezinnen hebben toen een Nederlands paspoort gekregen, maar zijn teruggegaan toen het rustiger werd in Afghanistan. 

"Tragisch"

“Iedereen heeft de tragische beelden van wanhopige mensen in Afghanistan gezien”, aldus burgemeester Wienen. “Haarlem wil samen met het ministerie de Nederlandse slachtoffers van dit drama een zo goed mogelijke tijdelijke opvang bieden in afwachting van de huisvesting.”

Het is niet de eerste keer dat er in Haarlem een passagiersschip gebruikt wordt voor de opvang van dakloze mensen tijdens de coronapandemie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente daarom gevraagd om weer ruimte te maken voor een schip met een capaciteit van honderdvijftig personen.

Kosten

De kosten van de opvang worden betaald door het ministerie. “Ik ben blij dat de gemeente Haarlem gehoor geeft aan onze oproep om te helpen bij het tijdelijk huisvesten van Afghaanse Nederlanders”, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. “De inzet van gemeenten om creatieve oplossingen te vinden zoals Haarlem nu doet, is hierbij onmisbaar.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]