Ga naar Content

Ruben Hoeke geeft gratis gitaarlessen: 'hoop dat ze ontdekken hoe leuk het is'

Beroepsgitarist Ruben Hoeke uit Krommenie heeft een online programma ontwikkeld waarmee kinderen gitaar leren spelen. Na de succesvolle actie met het weggeven van complete gitaarsets was dit een logische vervolgstap. Vandaag gaan de lessen van start en al bijna vijftig kinderen doen mee. "Maar ik heb het liefst er nog veel meer."

Al bijna vijftig kinderen volgen gitaarles bij Ruben - Foto: Ruben Hoeke

Ruben heeft thuis zo'n 15 gitaren staan voor eigen gebruik. Af en toe komt er een bij en geeft hij er een weg. "Als ik merk dat ik een gitaar niet meer gebruik mag die weg. Zo doe ik het al jaren."

Gratis gitaren

Afgelopen jaar zat de beroepsmuzikant door corona plotseling zonder werk thuis en kwam zo op het idee om zijn gitaren weg te geven aan kinderen die het thuis niet al te breed hebben. Via Facebook bood hij zijn gitaren aan. Daarmee raakte hij de juiste snaar, want binnen de kortste keren was hij zijn gitaren kwijt. 

Eerder maakte NH Nieuws de volgende reportage. Tekst gaat verder om de video.

Ruben Hoeke zamelt gitaren in voor kinderen die die niet kunnen betalen - NH Nieuws

Een oproep aan anderen om gitaren weg te geven voor dit goede doel heeft er toe geleid dat de teller nu op 260 staat. "En niet alleen gitaren, complete sets. Met alles erop en eraan", zegt Ruben die er de afgelopen anderhalf jaar een dagtaak aan had.

Gratis les

Ruben vindt het logisch dat hij na het weggeven van de gitaren de  volgende stap zet. "Nu veel kinderen voorzien zijn van spullen moet je hen wel de kans geven om het ook te leren." Want geld voor dure muzieklessen is er natuurlijk niet, dus biedt hij de lessen gratis aan.

"Ik heb niet al te hoge verwachtingen, want ze hebben weinig of geen ervaring met instrumenten. Het is een aanzet, een kans om het te leren. En ik hoop dat ze vooral ontdekken hoe leuk is het om zelf muziek te maken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]