Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Halsema: verschillende partijen willen graag meedenken over erotisch centrum

14 oktober 2021, 12.11 uur · Aangepast 14 oktober 2021, 13.02 uur · Door Robin Antonisse

Volgens burgemeester Halsema zijn er verschillende (markt)partijen die willen meedenken over de komst van een erotisch centrum in de stad. Dat schrijft ze in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. In het onderzoek naar de komst van het centrum zijn tot nu toe acht locaties in de stad naar voren gekomen. Er wordt momenteel onderzocht welke van die acht plekken geschikt is voor het plan. 

Foto:

Het stadsbestuur denkt dat een speciaal erotisch centrum kan helpen om de enorme drukte op de Wallen tegen te gaan. Daarnaast is er het idee dat zo'n speciaal centrum helpt om de positie van
sekswerkers te verbeteren en ondermijning kan worden tegengegaan.

"Essentieel is dat in een Erotisch Centrum werkplekken zijn voor sekswerkers die nu onvoldoende in het vergunde circuit terecht kunnen of willen", schrijft burgemeester Halsema in de brief. Het centrum moet straks plaats bieden aan honderd sekswerkplekken.

Foto: Thijs Wolzak / Moke Architecten

Marktonderzoek

Amsterdam heeft in het afgelopen jaar marktonderzoek gedaan. Daarin sprak het met sekswerkers en exploitanten. Die hebben hun zorgen en wensen geuit. Zo is men bijvoorbeeld bang dat een vermindering van het aantal ramen op de Wallen tijdens de transititie naar het nieuwe centrum een negatief effect kan hebben op de positie van de sekswerkers. Ze hopen dat het centrum niet op een afgelegen plek wordt weggestopt en dat het goed bereikbaar is voor hulpdiensten. Bovendien moeten er andere voorzieningen in de buurt zijn, zodat het centrum niet de overhand heeft in het straatbeeld.

De shortlist:

  1. Amstel III
  2. Arenapoort
  3. Sloterdijk 2 Zuid
  4. Sloterdijk 2 Noord
  5. Zuid/RAI
  6. Eenhoorngebied
  7. Het watergebied van Amsterdam
  8. nieuwbouw-gebied Haven-Stad

Brede functie

Het erotische centrum moet een brede functie krijgen en niet alleen gericht zijn op sekswerk, is één van de conclusies van het martkonderzoek. Er wordt daarom gedacht aan horeca en een diversiteit aan
erotische en niet-erotische functies, cultuur en educatie. Voorbeelden zijn onder meer een
burlesque club, een erotisch museum en expositieruimten. "Die verbreding leidt ook tot meer anonimiteit voor de klanten."

Eind dit jaar worden de locatiecriteria definitief vastgelegd, volgend jaar wordt volgens planning door de gemeente een voorkeurslocatie uitgesproken. "Daarna start het participatietraject over de beste inpassing van het centrum. Vervolgens start het proces om ontwikkelende marktpartijen te selecteren, en het proces van ontwikkeling bouwplan en planologische procedures."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]