Ga naar Content

Na reeks incidenten nu nieuwe actie om messenprobleem in Zaanstad terug te dringen

Mensen in het hele land kunnen vanaf vandaag anoniem wapens inleveren bij de politie. In Zaanstad wordt de actie met grote belangstelling gevolgd. Het aantal jongeren met messen is namelijk een groot probleem in de gemeente. Vorig jaar leverde een soortgelijke actie bij het politiebureau in Zaandijk liefst tweehonderd wapens op.

De actie heeft de naam 'Drop je knife en doe wat met je life' en is een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie. Mensen kunnen hun wapens inleveren in speciale bakken. Zij krijgen daar dan geen straf voor. De actie duurt de hele week. Vanochtend zijn de eerste messen al bij de politie ingeleverd.

Messen, slag- en stootwapens mogen anoniem worden ingeleverd bij het bureau, maar vuurwapens, munitie en explosieven niet. Daarvoor komen agenten in burgerkleding aan de deur en dat gebeurt dus niet anoniem. Mensen kunnen 0900-8844 bellen om een afspraak te maken. De politie voert dan onderzoek uit om te kijken of er gebruik van het wapen is gemaakt bij een misdrijf. Als dat het geval is, kan de eigenaar als verdachte worden aangemerkt.

Messenverbod 

Zaanstad is de afgelopen jaren verschillende keren opgeschrikt door incidenten met jongeren die wapens bij zich droegen. Politiechef Sherwin Tjin Asjoe vertelt aan de NOS dat jongeren wapens zien als statussymbool. "En er zijn ook jongeren die zich onveiliger voelen, omdat ze weten dat leeftijdsgenoten over wapens beschikken en zichzelf aan het bewapenen zijn."

Lees ook

Burgemeester Jan Hamming heeft zich de afgelopen tijd zeer fel tegen het geweld uitgesproken en probeert met alle macht het messengebruik onder jongeren terug te dringen. Zo werden er kluisjescontroles uitgevoerd op middelbare scholen. Daarnaast pleitte hij ervoor om een landelijk messenverbod in te stellen voor jongeren.

Ook is het preventief fouilleren van voorbijgangers in het centrum van Zaandam al een tijdlang gemeengoed.

Een eerdere inleveractie van de Zaanse politie leverde al diverse wapens op:

Inleveractie - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]